Sýr s živými larvami. Italská pochoutka, ze které se mnohým dělá nevolno

Casu marzu je podle mnohých vůbec ten nejnechutnější a také nejnebezpečnější sýr na světě. Italové jej však považují za vybranou pochoutku a část svého kulturního dědictví. Jak je to tedy s tímto kontroverzím sýrem doopravdy?

Sýr, který vypadá jako zkažený, ale je to záměr

Představte si , že jedete na výlet od Itálie. Už se nemůžete dočkat až ochutnáte místní vyhlášenou kuchyni – pizzu, kávu, těstoviny, zmrzlinu, víno a samozřejmě i sýry. Ale možná budete zcela v šoku, až vám namísto chutného kousku vyzrálého parmezánu přinesou červy prolezlý zapáchající sýr, který je prý navíc naprostou delikatesou. To má být nějaký špatný vtip?

Casu marzu pochází z okouzlující ostrova Sardinie, který se nachází ve Středozemním moři. Sýr se vyrábí z ovčího mléka. Celý proces zabere nějaký čas (jako ostatně u každého jiného sýra), ale přeci jen je v něm trochu rozdíl oproti jiným postupům. V rámci přípravy se do něj přidají larvy sýrorodky drobné. Jakmile jde sýr na pulty, měl by obsahovat několik tisíc malých průhledných červíků.

ZDROJ: WikimediaCommons

Nejprve se zahřeje ovčí mléko. Potom se přibližně na tři týdny odloží, aby se usadilo a začalo se srážet. Poté se odkrojí krusta a k sýru získá přístup hmyz, který tam naklade svá vajíčka. Takto zůstane dále odpočívat po dobu asi dvou až tří měsíců. Za tu dobu se z vajíček vylíhnou malé larvy, které začnou promptně ujídat sýr, který už se tou dobou nedá rozhodně považovat za příliš čerstvý. Samozřejmostí také je, že larvy do sýru také vylučují, a to je právě to, co finálnímu produktu dodává jeho jemnou texturu a bohatou chuť. A je hotovo!

Chutná podobně jako velmi vyzrálá gorgonzola. Ve skutečnosti se ale jedná o zvláštní směs hnijícího sýra doplněného o exkrementy larev a jejich živých tělíček.

Pokud vás stále nepřešla chuť a sýr byste chtěli osobně vyzkoušet, musíme vám trochu zkazit náladu. Je totiž extrémně těžké jej sehnat. Kvůli zdravotním důvodům byla výroba tohoto typu sýra Evropskou unií zakázána. Sýr lze ale přesto sehnat na italském černém trhu a samozřejmě se nějaké výrobky i tajně vyváží. Pokud ale navštívíte Sardinii, je dost pravděpodobné, že místní budou znát někoho, kdo tuto „pochoutku“ vyrábí. Slušně si ale za to zaplatíte. Přeci jen, jde o nelegální byznys.

Nevšední turistický zážitek

Mnozí možná jezdí do Itálie za krásným mořem, horami a jídlem, ale vy můžete vyrazit za hledáním zkaženého sýra, jehož výroba je navíc protizákonná a jeho objevování může tedy být docela dobrodružstvím.

ZDROJ: WikimediaCommons

Pokud se vám nakonec skutečně podaří Casu marzu sehnat, je nutné také vědět, jak jej správně konzumovat. Casu marzu je nutné konzumovat když jsou ještě larvy živé. Pokud vám někdo nabízí kus sýra, kde se již nic nehýbe, jedná se prostě jen o zkažený sýr a ten v žádném případě nejezte. Když budete sýr jíst, nezapomeňte zavřít oči. Ne kvůli tomu, abyste se vyhnuli pohledu na larvy, ale spíš proto, abyste ochránili své oči. Živé larvy totiž mohou skákat až do výšky několika desítek centimetrů a mohly by se vám dostat do očí.

Sýr nezapomeňte pečlivě rozžvýkat, abyste larvy skutečně zabili předtím, než sousto polknete. Jinak totiž mohou v trávícím systému přežít a dokonce vám vykousat dírky ve střevech. Což je docela průšvih, jak jistě chápete. Sýr se prý také skvěle kombinuje s kouskem čerstvého chleba a sklenicí silného červeného vína. Možná i proto, aby bylo čím spláchnout tu prapodivnou chuť.

Casu marzu je tedy skutečně nebezpečný, ilegální a o jeho chuťových vlastnostech lze spekulovat. Ale je-li extrémní gastronomie vaším koníčkem, pak je to jistě zážitek, který je k nezaplacení.

Napiš komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *