Po stopách skotských palíren, kde se rodí slavná whisky

Stejně jako pravé šampaňské pochází jedině z Champagne ve Francii, za skutečnou skotskou whisky se musíte vydat do Skotska, jeho rodného kraje. Znalci whisky považují právě tu skotskou za nejkvalitnější na světě. Není se čemu divit, vždyť tradice ve výrobě tohoto alkoholického nápoje sahá až do 15. století. Skotové ji říkají „uisge beatha“ neboli voda života. Ochutnat ji můžete nejen v nablýskaných pubech velkých měst, ale i někde v zapadákově Skotské vysočiny.

Řada palíren stojí na místě prostých domů, kde se whisky z důvodu vysoké daně, nelegálně pálívala. Vysoká daň byla zrušena v roce 1832 a od té doby patří skotská whisky, uisge beatha, k hlavnímu exportnímu zboží Skotska.

Po stopách tohoto skotského národního nápoje se můžete vydat po více trasách. Tak například četné palírny v Lowland mohou být pro vás příhodným cílem pro jednodenní výlet směrem na jihovýchod od Edinburghu. Nejproslulejším domovem legendární skotské sladové whisky je ale kraj Skotské vysočiny – Highlands, ležící na severu Skotska. Tímto nejmalebnějším krajem celé Velké Británie vede značená trasa, která vás spolehlivě zavede na několik nezapomenutelných míst, na kterých můžete objevovat „tajemství sladu“. Na cestě najdete sedm nebo osm světově známých palíren. Nezbytně nutné je však navštívit minimálně palírnu Glenlivet ve stejnojmenném městečku, palírnu Glenfiddich v Dufftownu a palírnu Cardhu v Archiestownu. Ze zhruba osmdesáti licencovaných palíren ve Skotsku hrají prim právě tyto.

Ačkoliv všechny tyto světově nejvyhlášenější skotské palírny jednoodrůdové sladové whisky leží v zapadlých horských údolích Spey Valley, každá chutná velice odlišně. O tom se při návštěvě jednotlivých palíren rychle přesvědčíte. Klíčem k úspěchu je místní voda, kvalitní ječmen a množství rašeliny přidávané do ohně. Po cestě horským údolím Spey Valley navštivte i jednu nebo dvě menší palírny z bezmála tuctu nabízených, lákajících na ochutnávku.

Sama královna má oblíbenou palírnu v Glengoyne. I vy můžete tento zlatavý mok ochutnat třeba cestou po Skotské vysočině nebo v muzeu whisky přímo na hlavní třídě Edinburghu. Podrobný výklad vám podají dokonce i v češtině a na závěr budete absolvovat nezbytnou ochutnávku.

Míchaná skotská whisky, na rozdíl od té jednoodrůdové, vzniká spojením více jak šedesáti jednoodrůdových. Je však u nich zaručeno, že všechny lahve téže značky budou mít stejný charakter a chuť. Po několika málo panácích této živé vody se však mohou konzumentům jemné rozdíly mezi jednotlivými jantarovými elixíry poněkud stírat…

Napiš komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *