Co Belgii chybí na rozloze, dohání významností. Právem proto může být označováno toto malé království za „pupek Evropy“. Vždyť zde sídlí nejdůležitější evropské instituce. Je zde sídlo Evropského parlamentu, NATO, Evropské komise, Výboru regionů či Rady Evropské unie. Belgie ale není jen Evropská unie. Brusel se svým malebným jádrem si jistě zaslouží bližší průzkum. Vždyť třeba náměstí Le Grand-Place se souborem překrásných budov z konce 17.století bylo zapsáno v roce 1998 do seznamu světového dědictví UNESCO.
Co vás napadne jako první věc, když se řekne Belgie? Belgie je pro většinu z nás spjata především s čokoládou, přesněji s belgickými pralinkami. Pralinky jsou asi nejoblíbenějším dárkem a suvenýrem, který si z Belgie vozíme. Na vašem putování po Belgii se
budou vaše zraky kochat na pralinkách všech chutí a tvarů. Zdejší čokoláda, které se v Belgii ročně vyrobí 220 000 tun, je společně se Švýcarskem, bezkonkurenční.
Zajímavé je, že prapůvodní pralinky nepocházejí z Belgie, ale z Francie. V době vlády krále Slunce Ludvíka XIV. vévoda jménem de Plessis-Praslin požádal svého kuchaře, aby pro něj vytvořil nějaký sladký pamlsek. Kuchař opekl mandle v rozpáleném cukru a donesl je vévodovi ochutnat. Tomu mandličky obzvláště zachutnaly, začal se s výtvorem svého kuchaře chlubit dalším lidem a mandlím v cukru se podle něj začalo říkat „praslinky“. A to byl jen krůček k označení pralinka.
Skutečná pralinka v takové podobě, jak ji známe dnes, však vznikla právě v Belgii. V bruselské kryté pasáži Galerie svatého Huberta vyrobil Jean Neuhaus v roce 1912 první plněný čokoládový bonbon s náplní z drcených mandlí. Také začal jako první pralinky prodávat v elegantních krabičkách (tzv. ballotins). Značka Neuhas se od té doby stala jedním z největších výrobců belgických pralinek na světě. A mějte při vašich toulkách Belgií na paměti, že tuto původní čokoládovnu, ve které vůbec první „moderní“ pralinka spatřila světlo světa, můžete v Bruselu navštívit dodnes.
A ještě jedna pozvánka na konec. Bruselská čokoládovna Mary tvrdí, že vyrábí nejlepší čokoládu v zemi. A když Belgie proklamuje, že vyrábí nejlepší čokoládu na světě, s jistou nadsázkou lze říci, že tato čokoládovna je světovým chrámem sladkosti. Mezi ctiteli této čokoládovny jsou i členové královského dvora, kteří tvrdí, že tato čokoládovna je nejlepší na světě. Tento elegantní obchod se sametovým dekorem a nábytkem z doby Ludvíka XIV. připomíná spíše luxusní klenotnictví. Je nutno ale dodat, že ceny pralinek se zde blíží cenové úrovni právě tohoto luxusního klenotnictví. Všechny nabízené umělecké čokoládové výtvory včetně slavných pralinek se vyrábějí přímo v domě. Nabízí sedmdesát druhů neskutečné slasti, plněných vším možným, od karamelu až po jemné likéry. Dost na to, aby obrátily na svoji stranu i největší bojovníky za štíhlou linii.
Napiš komentář