Ochutnejte letní pohodu u Balatonu

Až vás třeba už od května přepadne touha příjemně si zaplavat, projet se na kole či na šlapadle nebo prostě jen budete chtít na pár dní někam „zmizet“, sbalte kufry a vyrazte směr Balaton. Letní sezona tu začíná každoročně první květnovou neděli. V Kesthely, městečku s překrásným zámkem, položeném v nejzápadnější části Balatonu, se tou dobou koná Slavnost rozvíjení plachet, při které je jezero korunováno na „maďarské moře“. Voda v Balatonu, největším jezeru se sladkou vodou ve střední Evropě, málokdy od června klesá pod 22 stupňů a na mělčinách se mnohdy prohřeje až ke dnu na 27–28 stupňů. Čistotu vody, která je díky přísným kontrolám výborná, ocení i lidé s citlivou pokožkou. A co by to bylo za „moře“, kdyby se na něm nedaly provozovat oblíbené vodní sporty, vodními lyžemi a šlapadlem počínaje a surfováním konče.

Pro rodiny s malými dětmi je přímo ideální jižní břeh, kde se dno jen zvolna svažuje, takže se zde mohou děti brouzdat po kolena v čisté vodě i desítky metrů od břehu. Pro děti jsou zde připraveny tobogány a skluzavky, dospělí a mládež jistě ocení bohatou nabídku nočního života s kasiny, diskotékami a nočními kluby. Největším městem této strany Balatonu je Siofók, ležící na několika kilometrech jižního pobřeží.

Pro plavce či rodiny s většími dětmi bych spíše doporučil severní pobřeží, kde dno spadá do

hloubky poměrně rychle a plavat se dá už po několika desítkách metrů. Ze severní strany můžete také podniknout řadu zajímavých výletů. Projeďte se na kole krajem vinohradů Badascony se zříceninou hradu Szigliget. Další zastávka by měla být na poloostrově Tihany se slavným benediktinským klášterem. Odtud je to jen kousek do lázní Balatonfüred, centra severní části Balatonu s populárním jachetním přístavem.

Kdo holduje opalování, měl by zamířit na východní cíp Balatonu. Ne nadarmo se plážím v obcích Kenese, Akarattya a Aliga přezdívá „sluneční lázně“. Romantiky zde určitě potěší úžasný západ slunce přes celou hladinu Balatonu.

Na závěr dne byste měli zavítat do jedné z místních tradičních restaurací–csárdy. Doporučuji čerstvého candáta a to nejlépe s jedním z vynikajících místních vín. Zkuste také ochutnat známou maďarskou rybí polévku halászlé, připravovanou se směsí ryb. A čím více druhů, tím je lepší. Dobrou chuť.

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *