Jste gurmán? Pak jste o následujících potravinách určitě už slyšeli. Jsou totiž stejně vzácné a ceněné jako diamanty ve světě drahých kamenů. Získávají se extrémně obtížně, mají unikátní chuť a jejich hodnota na trhu neodradí jen ty nejbohatší.
Bílý lanýž
Tento druh lanýžů je podle znalců vůbec ten nejkvalitnější a nejchutnější. Tyto houby, které žijí v symbióze s kořeny stromů a jsou extrémně náročné na pěstování, prosluly především jako nesmírně drahé a vzácné zboží. Tyto jedinečné kousky lze nalézt převážně v italských a francouzských lesích. Hledání tohoto klenotu není snadné, proto lovci většinou chodí v doprovodu speciálně vycvičených psů, nebo dokonce prasat domácích. Úlovky se pak prodávají do nejluxusnějších restaurací, jež jsou za 450 gramů kvalitního bílého exempláře ochotny zaplatit v přepočtu i sto tisíc korun. Samozřejmě stále platí, že čím větší lanýž, tím vyšší cena. V roce 2009 šel například do aukce obr o hmotnosti 720 gramů, za nějž potom šťastný nálezce obdržel dokonce přes čtyři miliony korun.
Kaviár Almas
Kaviár jste možná již ochutnali, ty méně vzácné druhy nemusí být tak astronomicky drahé. Ale tento druh patří k těm, které jen tak neochutnáte. Kaviár se řadí k obvyklým pochoutkám na hostinách boháčů a íránský Almas patří k nejvzácnějším. Vyrábí se z vajíček vyzy velké, jeseterovité ryby, která se může dožít i více než sta let. Na výjimečnosti tomuto pokrmu přidává i fakt, že samičkám této specifické ryby trvá celých dvacet let než dospěje a začne tyto vajíčka produkovat. Není proto divu, že 450 gramů uvedené delikatesy může stát v přepočtu i víc než 370 tisíc korun. Produkt je natolik jedinečný, že se prodává pouze v jednom kamenném obchodě na světě – v londýnském Caviar House and Prunier.
Hnízda salangany sundské
O této pochoutce jste možná ještě neslyšeli a ani netušíte, co že to je ta salanga subndská. Jedná se o malého ptáka, který si buduje hnízda z vlastních slin na stěnách jeskyní. Z příbytků těchto nevelkých opeřenců se přitom vaří světoznámá polévka, které Číňané přisuzují léčivé i afrodiziakální účinky. Dostat se k příbytkům těchto ptáků ale není snadné, často je lze nalézt na vysokých skalních stěnách či převisech, kam se člověk velmi obtížně dostává a je to značně nebezpečné. Ceny hnízd tak začínají v přepočtu na 50 tisících korun za kilogram a se stoupající kvalitou materiálu samozřejmě rostou. Zvlášť hodnotnou komoditou jsou pak tzv. rudá hnízda, která ptáčci spravovali tak dlouho, až se jim do slin přimíchala krev. Za tyto exempláře je možné získat za kilogram i bezmála 250 tisíc korun.
Meloun densuke sundské
Víte, jaký je nejvzácnější meloun na světě? Je to tento sytě tmavě zelený zázrak, který roste pouze na japonském ostrově Hokkaidó. Má velmi tmavou slupku a jeho chuť prý lze přirovnat ke klasickým melounům, i když densuke je poněkud sladší a delikátnější. Skutečnou vzácnost z nich ovšem dělá roční úroda – nedosahuje totiž ani deseti tisíc kusů. Nesmírně ceněné jsou pak exempláře ze začátku sezóny, kterých je jen pár set. Dosud nejdražší densuke se urodil v roce 2008 – pocházel z prvotní várky 65 kusů, vážil mírně přes 10 kg a nový majitel za něj zaplatil v přepočtu asi 150 tisíc korun.
Hovězí z Kóbe
A v Japonsku ještě zůstaneme. Nejvzácnější “flák hovězího” na světě pochází z japonského plemene wagyu, jež chovají farmáři v Kóbe. Tento dobytek si totiž žije život jak v bavlnce – ve dne v noci je pod dohledem a krmí se jen tou nejvybranější trávou, kterou občas zapíjí pivem (protože prý vyvolává relaxační účinky). Svalovina zvířat je tak kvalitní i díky tomu, že se o ně každý den starají dokonce i maséři. Nádherně prorostlé maso pak může stát v přepočtu i 19 tisíc korun za kilogram.
Napiš komentář