Cinque Terre, část 3.- dobře se najíst a napít je základ

Italská gastronomie je pověstná. V oblasti Cinque Terre otázka týkající se jídla nezní: „co si dnes dáme dobrého?„, ale „čím dobrým dnes začneme?“ Nesmíme zapomínat, že se nacházíme v Ligurii, regionu výtečných plodů moře, chutných bylinek a dostatku zvěřiny. Zdejším tradičním pokrmem je pesto, které tvoří sekané bazalky, piniové oříšky, česnek a nastrouhaný parmezán.

Ostatně rozdrcené a smíchané přísady tvoří základ většiny pokrmů, ať už jako omáčka nebo jako lehké dochucovadlo polévek i hlavních jídel. Tahle oblast je proslulá sardelemi-tedy ančovičkami. Mají je tady smažené, ale i syrové s citronem nebo naložené v láku či pečené v troubě s bramborami a rajčaty. Podávají se jako typický předkrm, samozřejmě upravený na různé způsoby.

První chod je v celé Itálii většinou představován těstovinami. V Cinque Terre obvykle doplňují těstoviny také plody moře či různé druhy ryb. Takže se můžete těšit i na chobotnice, mlže, krevety či mušle.

Ligurie je také, na rozdíl od ostatních italských regionů, proslulá přípravou polévek. Počínaje těmi, jež mají rybí základ, přes masové a luštěninové variace po speciální s ovocem, jako například místní specialita-datlová polévka, italsky zuppa di datteri. Dejte si ji v Manarole, tam je prý nejlepší.

Hlavní chod tvoří různé variace rybích pokrmů nebo masitých variací.  Specialitou je místní chléb ochucený rozmarýnem, šalvějí a olivami. Jako dezert si zcela určitě poručte místní pandolce, sladký koláč zdobený ořechy, sušeným ovocem a kandovanou citrusovou kůrou.

Při tom všem však neopomeňte dodržovat pitný režim. Zbudovaná políčka na příkrých svazích jsou výsledkem několika století dřiny místních obyvatel, kteří pro požitek z vína neváhali obětovat námahu a kultivovali půdu. Zdejší víno je známé již od 14.století, kdy jej vychvaloval Bocaccio.  Vinice jsou všude kolem, na skalách nebo přímo nad mořem. Někdy se musí hrozny trhat přímo ze člunů. Lehce zapamatovatelná značka Cinque Terre je jedno z nejlepších ligurských vín. Více známé je však dezertní víno Sciacchetra, které se vyrábí z hroznů, jež se nechávají uschnout na čerstvém vzduchu až do pozdního podzimního času.  Chuť je nezapomenutelná! Velmi sladká, podobná rozinkám a silně alkoholická.

Na úplný závěr se ještě sluší popřát : na zdraví – salute!

Napiš komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *