Největší podmořskou restauraci najdete v Norsku. A rozhodně stojí za vidění

Milujete podmořský svět a nikdy nepohrdnete vybranými lahůdkami? Pak jsme por vás našli místo, které nutně musíte navštívit. Jmenuje se Under a jedná se o největší podmořskou restauraci. Nachází se v Severním moři na nejjižnějším cípu norského pobřeží.

Zvenku připomíná nepříliš zajímavou betonovou stavbu, ale uvnitř vám vezme dech. Nabízí nejen jedinečný kulinářský zážitek, ale především i možnost najíst se s výhledem na mořský život. Samozřejmostí je i speciálně navržené menu, které využívá místní suroviny a snaží se vyprodukovat co nejméně odpadu. Dokáže pojmout až 100 hostů, čímž se řadí mezi největší restaurace svého druhu na světě. Kromě norské podmořské restaurace, najdete ještě pár jejích menších příbuzných třeba na Maledivách, ale ty se velikostí ani designovou propracovaností nemohou s norskou Under vůbec srovnávat.

Podmořský zážitek

Restauraci najdete v hloubce téměř pěti metrů. V norštině má slovo Under dva významy. Znamená nejen „pod“, ale také „div“, takže název restaurace je vlastně takovou malou slovní hříčkou, která ale sedí perfektně.

Skrze obrovská okna mohou návštěvníci objevovat různé formy podmořského života. Uvidí škeble, kraby, menší rybky, ale někdy i tuleně. Zážitkem je i návštěva během bouřky, kdy můžete obdivovat divokost a nespoutanost moře a sledovat jak se mohutné vlny tvoří v hloubce několika metrů pod hladinou.

Stavba

Stavba tohoto architektonického divu trvala přibližně půl roku na souši. Poté, co byla konstrukce vybudována, byla dopravena k moři a upevněna na své současné pozici. Na mořském dni ji drží obrovské kotvící systémy, které jsou navrženy tak, aby odolaly skutečně jakémukoliv počasí.

Co si dáte k jídlu?

Under otevřela své dveře návštěvníkům teprve nedávno, konkrétně v dubnu 2019. Přesto se okamžitě stala hitem a prakticky neustále je její kapacita zaplněna. Pokud si chcete zarezervovat stůl, musíte se připravit nejen na to, že si nějakou dobu počkáte, ale také na to, že vás čeká 18 malých chodů. Cena za osobu je 430 eur. Možná vás teď přešla chuť, ale asi bylo jasné, že levné to nebude a navíc se bavíme o Norsku – jedné z nejdražších zemí v Evropě.

Menu zahrnuje širokou nabídku místních plodů moře, ochutnat budete moct i skopové maso nebo širokou nabídku drůbeže. Ochutnáte zde suroviny, které jinde nenajdete. Zda to bude skutečný kulinářský zážitek nebo možná odvážný skutek, záleží na vaší toleranci k novým chutím a kulinářským experimentům.

Design

Interiér restaurace je poměrně jednoduchý a sází především na proslulou severskou eleganci v kombinaci s kvalitním materiály a zpracováním. Nábytek byl pro tuto restauraci speciálně navržen a zhotoven, zadáním bylo držet se přírodních motivů a usilovat o maximální propojení s přírodou.

Něco navíc

V restauraci se nejen najíte, ale také zjistíte řadu nových informací. Její součástí je i koutek zaměřený na podmořský výzkum a samotná restaurace poskytuje speciální zázemí odborným pracovníkům, kteří odtud zkoumají mořské dno a podmořský život. Restaurace tedy nechce být pouhou zajímavostí na seznamu pro bohaté lidi, ale také sloužit k osvětě a výzkumu, což je mimořádně sympatické.

Zaujala vás restaurace Under? Vyšetřit si na návštěvu téměř 500 eur může být trochu složitější, ale kdo chce, ten si cestu určitě najde. Spojit návštěvu Norska s tímto architektonickým, kulinářským i vzdělávacím zážitkem může být skutečně jedinečné a nezapomenutelné. Možná je ale dobrým nápadem několik let počkat, než prvotní zájem opadne. Měsíc po otevření je jasné, že seznamy rezervací budou nekonečně dlouhé. A když už se tam nepodíváte na večeři, můžete zvážit alespoň prohlídku zvenku. Jedná se o příjemnou zastávku na pobřeží a selfíčko s restaurací v pozadí je také hezkým suvenýrem.

Napiš komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *