Milujete zmrzlinu? Tyhle zmrzlinárny jsou všechno, jen ne tradiční

Letní dny jsou v plném proudu a společně s nimi přichází také stále větší chuť na nějaké studené osvěžení. Jasnou volbou v tomto případě může být třeba právě zmrzlina. Pro mnoho lidí se jedná o vůbec nejchutnější dezert a rádi si jej dopřávají ve velkém množství. Jakou máte nejraději vy? Pokud si potrpíte na rozmanitost a různorodé chutě, pak zjistěte, kde na světě můžete ochutnat ty vůbec nejkurióznější příchutě.

Oči vám budou přecházet

Na Venezuele, konkrétně ve městě Santiago de los Caballeros de Mérida, můžete ochutnat skutečně bizarní příchutě ledového osvěžení. V nabídce je například párkovo-rohlíková, špagetová, pstruhová, houbová nebo i rumová. Zní to šíleně? Buďte si jisti, že ať už pomyslíte na jakoukoliv absurdní příchuť, v této zmrzlinárně ji téměř určitě najdete. V této unikátní cukrárně je v nabídce až neuvěřitelných 900 druhů zmrzliny. Samozřejmě ne všechny najednou, ale i tak je pravidelný výběr okolo 40 až 60 druhů denně. Majitel nejvíce doporučuje specialitu podniku Pabellon Criollo, která evokuje tradiční venezuelské jídlo z hovězího masa, rýže, banánu, sýru a fazolí.

Cukrárna připomínající diktátora

Kubánský diktátor Fidel Castro měl svého času megalomanské plány, ale řada z jeho nápadů byla také hodně přízemních a obyčejných. Například se málo ví, že toužil mít v Havaně cukrárnu, která by trumfla svou kvalitou všechny americké podniky. Založena byla roku 1966 a dodnes připomíná s trochou fantazie vesmírnou loď. V době své největší slávy se tu nabízelo na 50 různých příchutí ledového potěšení. Castro miloval poháry minimálně o pěti kopečcích. Později se cukrárna Coppelia proměnila v síť prodejen, ale „mateřská loď“ se stále drží, byť ve výrazně skromnějším provedení. Nabídka už dávno není tak široká, ale kvůli své historii nemá cukrárna nouzi o návštěvníky.

Nobelovské potěšení

Všichni víme, že každý nositel Nobelovy ceny musí být mimořádným člověkem. Málokdo ale už tuší, že na noblesním banketu, který je pořádán u příležitosti udělování Nobelových cen se podával speciální sorbet vyráběný přímo pro tuto zvláštní příležitost. Vrstvy zmrzliny se v dezertu lahodně snoubí s ovocným sorbetem, která má vždy jedinečnou chuť. Pohár zdobí velké „N“ a jako překvapení v něm také jiskří prskavky. Od roku 2000 se sice speciální Nobelův zákusek čerstvým laureátům nepodává, ale vy jej ochutnat můžete – přímo v bistru, které je součástí muzea Alfreda Nobela (švédsky Nobelmuseet).

Mexické divnochutě

V uličkách města Dolores Hidalgo v mexickém státě Guanajuato najdete spoustu obchůdků, které ale nabízí zejména dvě věci – keramiku, kterou tu vyrábí dnes skoro každý místní a prodává se po celé Americe, a kromě toho v pouličních stáncích na centrálním náměstí dostanete i speciální nieves. Jedná se o sníh – neboli zmrzlinu. Tato zmrzlina je více podobná naší ledové tříšti, je méně kalorická a obsahuje krystalky ledu. To ale rozhodně není jediná zvláštnost, kterou se mohou pyšnit. Zvláštní jsou zejména příchutě – dostat můžete ledové osvěžení s aroma vepřového nebo třeba chobotnice. Každý tradiční zmrzlinář se zde snaží vymýšlet neotřelé kombinace, ale maso je vůbec nejoblíbenější ingrediencí.

Jen na vlastní nebezpečí

V roce 2018 přišla skotská kavárna Aldwych s převratnou příchutí zmrzliny. Nazvali ji velmi trefně Respiro del Diavolo neboli „Ďáblův dech“. Je to proto, že její hlavní ingrediencí jsou jedny z nejpálivějších papriček – Carolina Reaper. Na první pohled vypadá sice dezert zcela neškodně, a dokonce i lákavě, ale realita je o dost tvrdší. Lahodně růžovo-červená barva připomínající jahodový sorbet je skutečně jen pro ústa z azbestu. Ti, kteří měli odvahu zmrzlinu ochutnat, ji popisují jako takovou malou jadernou explozi v ústech. Než si zmrzlinu dáte, musíte na místě podepsat souhlas, že si ji dáváte na vlastní nebezpečí a také vám musí být více než 18 let.

Až si tedy v létě budete dopřávat lahodný kopeček čokoládové, vanilkové nebo třeba jahodové, vzpomeňte si, že tyto příchutě jsou vlastně až trapné v porovnání s tím, co se jí ve světě. Ani u nás však některé zmrzlinárny nezaostávají, například ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku nabízí spoustu velmi netradičních příchutí. Je libo třeba hořčicovou, makovou, slivovicovou nebo s příchutí moravského uzeného? Tohle všechno můžete vyzkoušet. Nabídka se samozřejmě mění, ale pokaždé bezpochyby narazíte na něco zajímavého.

ZDROJ: https://www.travelandleisure.com/food-drink/weirdest-ice-cream-flavors-around-the-world

ZDROJ obrázku: JÉSHOOTS: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/gelato-leto-zmrzlina-3631/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *