Alkohol je prý metla lidstva. Ať už souhlasíte, či nikoliv, stále platí, že je vhodné k jejich konzumaci přistupovat s maximálním rozmyslem a respektem. Česko v konzumaci alkoholu tradičně drží přední příčky světových žebříčků a asi nikdo se u nás netají tím, že se někdy opil nebo si alkohol dopřává rád. Snad nejsilnějším alkoholickým nápojem u nás může být moravská slivovice. Ve světě se ale prodávají nápoje, které ji obsahem alkoholu výrazně převyšují, a jejich požití už může hraničit s ohrožením vašeho zdraví.
Irský měsíční svit
Irsko je možná známější svou whisky nebo nápojem Guiness, ale tento destilát nazývaný Poitín (někdy i Potcheen) je ještě jiný kalibr. Ti, kdo jej měli odvahu ochutnat, uvádí, že je to podobné jako byste polykali otevřený oheň. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 60 – 90 procenty. Poitínu se obvykle přezdívá Irský měsíční svit (Irish Moonshine), těžko říct, proč přesně. Lze si totiž dobře představit, že po požití takového alkoholu se vám spíše v hlavě zatmí, než naopak. Destilát, který je produktem z brambor, ječného sladu, cukru a kvasnic, mohou legálně vyrábět jen dva irské lihovary – ostatním je jeho produkce zapovězena.
Vodka? Ta nejsilnější není z Ruska
Vodka je obecně jedním z nejsilnějších alkoholických nápojů, které existují, a určitě není náhoda, že jde o národní nápoj Ruska. Možná vás ale dost překvapí, že ta vůbec nejsilnější vodka z Ruska nepochází, její domovinu bychom museli hledat u našich severních sousedů – v Polsku. Tamní vodka Spirytus prakticky neobsahuje nic jiného než alkohol a číslo udávané na etiketě má hodnotu 96 %! Zdá se potom skoro až nebezpečné, že takový nápoj se prodává se zcela obyčejnou etiketou, bez jakéhokoliv varování, že jde o takto silný nápoj. S takovým destilátem je tedy doporučeno zacházet více než opatrně a možná jeho konzumaci raději i oželet. Několikrát totiž byly zaznamenány případy, kdy po jeho požití lidé oslepli.
Vždy čistý
Snad každý nápoj, kde koncentrace alkoholu přesahuje 70 %, už nemá skoro žádnou chuť. Chuťové buňky jsou natolik vystaveny útoku čistého alkoholu, že na vnímání jakékoli chuti nezbývá kapacita. Tento obilný destilát nesoucí název Everclear (Vždy čistý) pochází ze Spojených států a má zjevně zcela jinou motivaci než uspokojit rozmanité chutě zákazníků. Nejsilnější verze Everclear Proof 190 má obsah alkoholu až 95 %. Kdo si na ni netroufne, možná vezme zavděk i slabším Everclear Proof 151 s obsahem 75,5 % alkoholu. V mnoha amerických státech je silnější varianta nápoje navíc úplně zakázána, takže ji rozhodně nemáte šanci ochutnat všude.
Horkokrevný karibský rum
Všichni asi tušíme, že s pravým rumem má náš Tuzemák jen pramálo společného. I když mají oba typy nápoje poměrně vysoký obsah alkoholu, jejich chuť a složení se dost liší. Zatímco český rum obvykle nemá více než 40 % alkoholu, pravé rumy jdou obvykle výše. Vůbec nejsilnější známý rum pochází z lihovaru River Antoine Rum Distillery na karibské Grenadě. Turisté zde mohou ochutnat destilát se 75% obsahem alkoholu. Jistě není náhoda, že ten vůbec nejsilnější se vyrábí právě zde. Vždyť Karibik je svými rumy doslova proslulý. Jako suvenýr si jej ale bohužel neodvezete, neboť do letadla vás s ním nepustí – jde o vysoce hořlavou kapalinu. Palírna proto prodává i “baby verzi” s 69 %. Navíc se udává, že pro domorodce je k dostání i varianta, která hranici 75 % převyšuje. Holt místní jsou asi zvyklí na jiný kalibr.
Skotská whisky s bonusem
Skotsko je bezpochyby proslulé výrobou své whisky. Bruichladdich X4 Perilous ovšem není obyčejná whisky s obsahem kolem 40 %. Jde o výsledek čtyřnásobné destilace, čímž lihovar dosáhl 92% obsahu alkoholu. Nejde ale o standardní produkt, této whisky bylo vyprodukováno jen 5000 lahví, které byly uloženy k desetiletému zrání. Tato specialita bude tedy spíše sběratelským kouskem, nikoliv ničím na co narazíte v každém skotském baru.
Lví mléko
Národním nápoje Turků je rakije (raki). Tento nápoj je ostatně velmi rozšířen po celém Balkáně. Název tohoto výrazně anýzového drinku lze volně přeložit jako „lví mléko“ nebo „mléko odvážných“. Má totiž mléčné zabarvení, které nápoj získává při ředění s vodou. Obvykle se rakije prodává v koncentraci okolo 45 %, ale je potřeba vědět, že rakije se původně destiluje na 94 % a až poté je ředěna vodou. Mnozí fajnšmekři si tedy berou i neředěné varianty, a to je pak teprve jízda.
Na závěr se hodí připomenout, že alkohol je každopádně třeba konzumovat s mírou, a tyto netradiční nápoje s takto vysokým obsahem alkoholu, určitě nemají být běžnou součástí domácích barů, rodinných oslav ani rozluček se svobodou.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Napiš komentář