Bologna, hlavní a největší město regionu Emilia-Romagna, leží ke škodě většiny turistů poněkud ve stínu slavnějších měst, jako je Řím, Florencie nebo Benátky. Má však hodně co nabídnout a navíc se nemusíte prodírat davy turistů. Ti, kdo Bolognu navštívili, ji nezřídka začnou považovat za jedno z nejatraktivnějších měst v Itálii. Bologně se také přezdívá „La Dotta, La Rossa a La Grassa“ tedy vzdělaná, červená a tlustá.
Vzdělaná proto, že je zde vůbec nejstarší univerzita v Evropě, založená v roce 1088. Její největší význam patrně spočíval v tom, že se zde začalo studovat římské právo, což následně ovlivnilo právní kulturu v celé Evropě. Mezi její absolventy patřil například Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Erasmus Rotterdamský, Mikuláš Koperník, Guglietmo Marconi, Tomáš Becket nebo Umberto Eco.
Červená proto, že mnoho historických budov je postaveno z červených cihel. V samém středu města leží hlavní náměstí Piazza Magiore, kterému dominuje Basilika di San Petronio, která je největším městským kostelem a také jeden z největších křesťanských chrámů vůbec. Je vlastně nedokončený, protože nemá dokončené průčelí. Spodní část je obložena krásným barevným mramorem a ukazuje, jak měl celý kostel podle plánů vypadat, horní část obložená není, a proto se dodnes ukazuje ve své cihlové nahotě. Piazza Magiore je současně perfektní ukázkou italské kultury náměstí: naleznete tam kavárničky, bary, lavičky, kašny se sochami a nad tím vším vznešené paláce a průčelí kostelů, většinou z červených cihel. Když už jsme u architektury, tak vězte, že většina hlavních ulic i některé postranní uličky lemuje podloubí, které je nejen hezké, ale i praktické. Poskytuje tolik potřebný stín a současně je to skvělé místo pro útulné kavárničky.
No a tlustá proto, že od nepaměti je Bologna považována za kulinářský střed Itálie. Vždyť Bologna je rodištěm salámů mortadella, masem plněných těstovin tortellini a skvělého ragú alla bolognese. Když budete hladoví nebo prostě jen zvědaví, musíte navštívit Tamburini, nejpřepychovější italský obchod s potravinami, kde před vámi defiluje úžasná přehlídka umělecky zabalených a připravených jídel, těstovin, různých druhů masa a salátů. Návštěva je však spíše kulturně gastronomickým požitkem než výhodným nákupem. Nedávná přístavba samoobslužného bistra na rohu ulice je proto jakoby seslaná z nebes.
Napiš komentář