Podzim je pomalu za námi a s ním končí ve středomoří také jedno významné období – doba sklizně oliv. Pro mnoho z nás jsou olivy oblíbenu pochoutkou, ale u konzumace čerstvých plodů to nekončí. Právě z těchto drobných kuliček vznikne skutečná lahůdka, extra panenský olivový olej. Je to tvrdá práce od úsvitu do soumraku, ale na jejím konci čeká zasloužená odměna.
Vůně značí kvalitu
Vůně právě vylisovaného olivového oleje se nedá s ničím zaměnit. Stačí ji ucítit jednou, a už nikdy si ji nespletete. Čerstvý olej má zcela nezaměnitelné aroma, které stojí za to alespoň jedenkrát za život ucítit. Nejlepší místo, kde si tento neuvěřitelný „parfém“ užít, představuje olivový lis, a to ve chvíli, kdy se sesbírané olivy drtí. Nejkvalitnější olivové oleje pochází především ze Španělska, Itálie či Řecka, ale chutné a kvalitní výrobky můžete zakoupit i ve Francii nebo Kalifornii. Pokud váš olivový olej postrádá právě tuto hutnou a komplexní vůni, lze předpokládat, že se nejedná o skutečně kvalitní kousek. Právě vůně oleje je to, co mu dodává charakter a láká k ochutnání.
Jak vlastně takový kvalitní olej vzniká? Důležitým krokem je samotná sklizeň. Dnes už existují i možnosti jak do práce zapojit stroje, ale zejména v Itálii si řada producentů potrpí na ruční sběr, pěkně po staru. Olivy se ručně jedna po druhé sbírají a ukládají do košíků nebo plastových sudů. Nakonec se svezou do místního lisu, kde se nechají rozdrtit na voňavý olej. Ale to už je konec samotného dlouhého procesu. Všechno totiž začíná dávno předtím – na jaře.
Celoroční práce
Tehdy na olivovnících začínají pomalu vykvétat drobné bílé kvítky, které se během léta mění na malé plody oliv. Musí se na ně pečlivě dohlížet, aby nebyly napadeny škůdci. Poté se nechávají zrát na ostrém slunci a s nadějí se čeká na říjen, kdy konečně přijde čas sklizně. Jakmile je sklizeno, je potřeba se o stromy dobře postarat, aby přes zimu neutrpěly újmu a na jaře mohly zase rodit. Je zvláště nutné chránit je před nápory mrazivého severního větru, který může větve snadno polámat.
V kuchyni dodá kvalitní olivový olej jídlům speciální chuť a „rozzáří“ každý pokrm, do kterého jej přidáte: ať už půjde o obyčejný zelený salát, omáčku k těstovinám, nebo třeba dezert. Spolu s výtečnou chutí však dostáváte i něco navíc – olivový olej je považován za jeden z nejzdravějších zdrojů tuků vůbec. Obsahuje polyfenoly a antioxidanty, které pomáhají potlačovat záněty, chrání a posilují imunitní systém, podporují činnost srdce, bojují proti rakovině a cukrovce a zajišťují dlouhé mládí. Studie provedené v Řecku, ve Španělsku a v USA zmíněné benefity prokázaly, ačkoliv se ještě nepodařilo detailně prozkoumat, jak přesně olej na naše tělo působí. Podle řady studií dokáže středomořská dieta, doplněná extra panenským olivovým olejem či ořechy, výrazně zredukovat „riziko významných kardiovaskulárních komplikací“, jako je například infarkt. Extra panenský olivový olej představuje unikátní produkt, protože na rozdíl od obyčejného olivového oleje, který se často označuje jako „čistý“, není rafinovaný. Zachovává si tedy ve velkém množství všechny prospěšné látky, které jiné oleje ztrácí.
Po lisování ještě není vyhráno
Jak už ale bylo zmíněno, získat takto kvalitní olej je náročná práce. Dostat všechny olivy do lisu, než se začnou kazit, představuje náročný úkol. Velcí pěstitelé to dokážou během několika hodin, ale menší farmáři se musí hodně ohánět, aby jejich úroda nepřišla nazmar. Rychlost, s jakou se olivy transformují do tekutého stavu, patří při produkci nejvyšší kvality ke kritickým faktorům. Stejně důležitá je ovšem čistota – jak lisu, tak při čištění hrubě vylisovaného produktu. Olej musí být pečlivě chráněn proti změnám teplot i proti vystavení světlu. Jinak může totiž začnou žluknout – i proto se extra panenský olej prodává výhradně v tmavých lahvích.
Na světě se loni vyrobilo 2 918 000 tun olivového oleje, což představuje asi 7% pokles oproti roku 2015. Ze Španělska pochází 56 % globální produkce a to se projevuje i v kvalitě. Na světové soutěži olivových olejů si ty španělské odnesly osm z dvanácti udělených cen.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Napiš komentář