Proč jíst mrtvá zvířata, když to jde i jinak? Tyto pochoutky jsou jen pro silné žaludky

Jste fanouškem zážitkové gastronomie? Pak možná rádi zkoušíte nové chutě a kombinace a klasické restaurace vás nelákají. Říká se ale, že zážitek nemusí být nutně pozitivní, stačí, aby byl silný. Pokud se s tímto ztotožňujete, pak je možná právě pro vás nabídka extrémní kuchyně. Tyto pochoutky skutečně jsou jen pro silné povahy a žaludky. 

Ricci di Mare: mořský ježek z Itálie

Mořské ježky nemá rád nikdo – v moři mohou způsobit nepříjemná zranění, a proto se jim plavci bedlivě vyhýbají. Ve Francii, Španělsku, ale především v Itálii to ale vyřešili šalamounsky a rozhodli se udělat z mořského ježka také jednoduché a oblíbené jídlo. Stačí si udělat krátký výlet do moře u pobřeží, opatrně nasbírat mořské ježky, hned na břehu jim speciálním otvírákem, nebo nůžkami odstřihnete vršky, opatrně vylijete tekutinu a můžete si pochutnat na netradiční svačince.

Někdo ježka vyjídá malou lžičkou, ale ti zkušenější vybírají vnitřek rovnou jazykem. Netřeba podotýkat, že pro ježka to rozhodně není žádný hezký zážitek, protože ten je přitom stále naživu. To, co všem tak chutná jsou úzké kousíčky oranžového masa a jikry přichycené k jedné straně ježka. Ježci se dají také koupit v konzervě, mohou se přidávat do těstovin nebo rizota, ale každý Ital ví, že nejlepší ježek je ten právě vytažený z moře. V některých oblastech Itálie dokonce platí speciální předpisy, které omezují lov, nebo spíše sběr ježků, aby v moři vůbec nějací zbyli.

Odori Ebi: krevetky z Asie

Zdá se, že pojídání syrového masa rozhodně není v Asii nic zvláštního. Tato specialita totiž pochází z oblasti Japonska, Číny a okolí. Jde o malinké krevetky, které se servírují živé. Někdy se máčí v saké nebo jiném alkoholu, je to hlavně proto, aby byly mírně omámené, neprchaly z talíře a lépe se jedly. Musí se ale připravit velmi rychle, protože pointou je, aby byly živé v okamžiku konzumace. Kuchař jim v podstatě jen těsně předtím, než se zakousnete, odloupne krunýř a někdy se také odstraňuje hlava. Když se tedy zakousnete, obvykle zbytek těla ještě mrská ocáskem a nožkama. Jedná se o drahou pochoutku právě proto, že kuchař musí být velmi obratný, aby se krevetka dala jíst ještě živá.

Ikizukuri: živá ryba, ale nakrájená

Tohle jídlo je skutečným extrémem a citliví jedinci možná nesnesou ani představu, že by něco takového mohli pozřít. Funguje to vlastně tak, že si v akváriu vyberete rybu, kterou vám vyloví a nachystají ke konzumaci. Kuchař však musí být skutečným mistrem, protože musí být schopen rybu částečně vykuchat a naporcovat na tenké plátky, aniž by ji přitom zabil. Ještě živý tvor se pak servíruje hostům na obložené míse. Hosté mohou také v přímém přenosu sledovat tlukoucí srdce ryby, které stále pumpuje krev do těla.

Jing Jang Ju: živá, ale usmažená

Pokud máte pocit, že horší už to být nebude, musíme vás vyvést z omylu. Kuchař tuto pochoutku připravuje tak, že ji nejprve opatrně zbaví šupin, částečně vykuchá, následně hlavu zabalí do mokré utěrky a zbytek těla prudce osmaží v hluboké pánvi plné vroucího oleje. Vše se musí udělat nesmírně rychle, aby ryba stále žila, když se servíruje se sladkou a kyselou omáčkou. Taková ryba pak vydrží živá klidně i dalších 30 minut během toho, co ji konzumujete. Jídlo se stalo v Číně populárním před 40 lety, ale v poslední době se stává terčem kritiky ochranářů zvířat, zejména PETA, která požadovala zákaz takového nehumánního zacházení se zvířaty.

ZDROJ: https://www.treehugger.com/animals-that-are-eaten-alive-by-humans-4869257

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ish Sookun: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/pisek-pobrezi-ostny-morsky-jezek-5955385/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *