Objevujte svět díky chutím: Tyto úžasné saláty vás přenesou zpět na dovolenou

Saláty jsou jedním z nejoblíbenějších jídel na světě, vzhledem k tomu, že každá kuchyně má svou vlastní verzi tohoto zdravého jídla. Přežily staletí a první vyobrazení salátů lze nalézt v egyptských hrobkách, které se datují do roku 4 500 př.

Nejstarší verze salátů se obvykle skládaly ze směsi syrové zeleniny s olejem, octem nebo solí. Odtud dostaly své jméno, které pochází z latinského slova „salata“ nebo „herba salata“, což v překladu znamená solené zelené. Salát se postupem času vyvíjel a nyní můžeme najít nekonečné množství odrůd „herba salata“, které připravovaly už staré civilizace.

Svět můžete objevovat díky jedinečným chutím i z pohodlí vašeho domova. Proto, pokud se už letos nikam nechystáte, zkuste nové krajiny prozkoumat právě díky salátům.  Jejich jedinečná chuť osloví skutečně každého.

Míchaný salát

Jeden z nejoblíbenějších salátů, míchaný salát je tradiční španělské jídlo, i když podobné verze najdete v jiných zemích. Míchaný salát se vyrábí ze základu hlávkového salátu, a přestože může obsahovat širokou škálu ingrediencí, nezbytností jsou také rajčata a cibule.

Kromě těchto prvků mohou míchané saláty obsahovat mimo jiné kukuřici, mrkev, olivy, červenou řepu, okurku, vejce nebo tuňáka natvrdo. Tento salát se obvykle podává jako předkrm nebo jako doprovod k hlavnímu jídlu, nejčastěji v restauracích při grilování masa a ryb.

Ruský salát

Ruský salát navzdory svému názvu nevytvořili Rusové, ale francouzský šéfkuchař s belgickým původem Lucien Olivier, který tento vynález podával ve své restauraci El Ermitage v Moskvě. Stal se základním pokrmem v mnoha latinskoamerických a evropských zemích, včetně Španělska, kde je velmi běžné najít jej podávaný jako tapa dne.

Receptů na toto jídlo najdete nepřeberné množství, ale stále častěji se s tímto salátem setkáte v restauracích. Obvykle je vyroben z brambor, tuňáka a v některých případech i s mrkví. Dalším nezbytným prvkem je pak pořádná dávka majonézy.

Caesar salát

Ačkoli je Caesar salát často spojován s italským jídlem, vytvořil ho italský Američan ve své restauraci Caesar’s Restaurante-Bar v Tijuaně v Mexiku. Caesar Cardini vynalezl toto jídlo ve snaze spotřebovat zbytky jídla v rušném dni ve svém místě.

Původní verze salátu byla vyrobena z římského salátu, parmazánu a vaječných žloutků, ale v dnešní době typicky obsahuje krutony, křupavou slaninu a smetanový dresink, který se často dělá s ančovičkami.

Salát Caprese

Tento italský salát pochází z ostrova Capri. Jde o velmi jednoduchý pokrm, který využívá pouze suroviny typické pro daný region. Navíc se skládá z barev italské vlajky: červené, zelené a bílé.

K přípravě salátu caprese potřebujete pouze čerstvá rajčata, čerstvý sýr mozzarella, čerstvou bazalku, extra panenský olivový olej, sůl a černý pepř. Pro kyselost můžete přidat i balzamikový ocet.

Řecký salát

Řecký salát, původně známý jako salát „horiatiki“, což v řečtině znamená vesnice, je kombinací některých nejtypičtějších jídel regionu. Jde o pokrm, který se běžně připravuje v letních měsících, protože právě v tomto období je většina jeho surovin sezónní.

Nejtradičnější verze řeckého salátu neobsahuje hlávkový salát, ale vyrábí se s rajčaty, okurkou, černými olivami, cibulí, sýrem Feta, extra panenským olivovým olejem, octem z červeného vína, oreganem a solí. Můžete však udělat mnoho verzí tohoto jídla, například řecký salát s quinoou.

Waldorfský salát

Waldorfský salát dostal své jméno podle hotelu, kde byl vynalezen, Waldorf Astoria Hotel v New Yorku. Recept je připisován šéfkuchaři podniku z konce 19. století, Oscaru Tschirkymu.

Je to velmi jednoduché jídlo a jeho původní receptura byla vyrobena pouze z jablek, celeru nakrájeného na kostičky a majonézy. V dnešní době je však běžné přidávat vlašské ořechy a salát.

Panzanella

Další italský recept, Panzanella, je toskánský salát, který byl vytvořen, aby spotřeboval starý chléb. Původní verze také obsahovala cibuli, česnek a olivový olej.

V dnešní době je běžné přidávat do salátu čerstvé produkty, jako jsou rajčata, okurky a bazalka, spolu s červeným vínem nebo balzamikovým octem a na přání i sýrem mozzarella.

Zelný salát (Coleslaw)

Coleslaw, druh holandského zelného salátu, je recept, který si s sebou přinesli evropští přistěhovalci, když se ve 20. století přistěhovali do Spojených států. Jeho skutečný původ však lze vysledovat až do starověkého Říma, kde se podobný pokrm běžně připravoval se zelím, octem, vejci a kořením.

Zelný salát se dá udělat na mnoho způsobů, ale vždy obsahuje zelí. Mezi nejčastější ingredience patří také strouhaná mrkev, majonéza a často i ocet.

Salát Niçoise

Má francouzský původ, ale salát Niçoise se nyní konzumuje po celém světě. Svůj název získal podle regionu, ve kterém byl vynalezen, města Nice na Azurovém pobřeží.

Ryba je pro tento salát neuvěřitelně důležitá, protože pochází z přímořské oblasti. Může být vyroben s tuňákem nebo ančovičkami (ale nikdy s obojím), spolu s rajčaty, natvrdo uvařeným vejcem, černými olivami a hlávkovým salátem. Dresing se připravuje z olivového oleje, citronové šťávy a česneku. Dalšími běžnými složkami jsou kapary, zelené fazolky, artyčoky a bazalka.

Tabbouleh

Tabbouleh je jedním z nejdůležitějších jídel levantských zemí, konkrétně Libanonu a Sýrie, kde se obvykle podává jako předkrm. Je to neuvěřitelně zdravé jídlo, vzhledem k tomu, že jednou z jeho hlavních složek je bulgur, celozrnné zrno velmi bohaté na vlákninu.

Tabbouleh také obsahuje letní produkty, jako je petržel, máta, rajčata a cibule. Dresink se skládá z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.

Už se vám sbíhají sliny? Tyto saláty jsou skvělou inspirací pro vaše každodenní vaření. Obsahují čerstvé, ale obvykle snadno dostupné suroviny a na dokonalé jídlo je pozvedne především pečlivě připravená zálivka. Takové jídlo může být velmi výživné, ale také není příliš kalorické, takže je ideální, pokud zrovna bojujete se svou štíhlou linií. Pokud salátem chcete nahradit hlavní jídlo, je vhodné pamatovat také na doplnění bílkovin (pokud v salátu není maso, sýr nebo vejce). Ochutnejte světové chutě a užijte si lahodné saláty nejen v létě.

ZDROJ: https://www.thegourmetjournal.com/english-version/the-worlds-most-popular-salads/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Dana Tentis: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1213710/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *