Když někdy navštívíte hlavní město Slovenska Bratislavu a zatoužíte po pravém gurmánském zážitku, vydejte se na krátkou cestu směrem na Pezinok, do obce Slovenský Grob. Je to z Bratislavy pouhých 15 km a zážitek určitě stojí za to.
Cestu z Bratislavy do této malé, ale slavné vesnice neprošlapali před vámi ani cestovatelé, ani dobrodruzi, ale milovníci dobrého jídla, a to ve velkých zástupech. Nechyběli mezi nimi i gurmáni věhlasných jmen jako například náš první polistopadový president Václav Havel nebo jeho nástupce Václav Klaus. Sláva místní speciality totiž dávno překročila hranice Slovenska.
Když si zahraniční turisté objednávají ve slovenských restauracích nějakou typickou národní specialitu, zpravidla dostanou brynzové halušky. To ale neplatí v Grobu, která je vyhlášena zcela jinými specialitami. Dostaveníčko si zde dávají tisíce gurmánů kvůli husím hodům. V obci s třemi tisíci obyvateli se stoly takřka prohýbají pod vonící, dokřupava upečenou husou, orestovanými husími játry, tenkými plackami z bramborového těsta zvanými lokše, dušeným zelím, vínem a štrůdlem.
Kdo si myslí, že příprava husy vyžaduje znalost tajného receptu, je na omylu. Příprava této lahůdky je poměrně jednoduchá. Nejdůležitější je domácí husa krmená kukuřicí. Jen tehdy dostává maso svoji vláčnost. Husa se nasolí, potře mlékem, podlije a tři hodiny peče v hliněném pekáči.
Na gurmánský zážitek je potřeba si vyhradit pár hodin. Hosté začínají aperitivem, hruškovicí. Po ní následuje lahůdka v podobě opečených husích jater, pak hlavní chod a dezert. Místní shodně tvrdí, že husí hody jsou o zážitku, nikoliv o zahnání hladu. Pokud si ale dopřejete celou nabídku, určitě budete vstávat od stolu s přeplněným žaludkem.
Tradici pečených hus umožnily Slovenskému Grobu okolní stojaté vody, vhodné pro chov této drůbeže. Kdysi se husy pekli v pátek a v sobotu je hospodyňky vozily do Bratislavy nebo Trnavy. Později místní postávali u svých domků a pečené maso nabízeli projíždějícím. Hosty začali vodit i do svých příbytků, kde postupně vybudovali prostor pro návštěvy. Tak vznikla dnešní podoby husích hodů.
Pokud by si někdo z asi 50 000 každoročních hostů myslel, že si prohlédne chov hus, paradoxně odejde s nepořízenou. Po odvodnění bažin z blízké rezervace v 60. letech podmínky pro chov této vodní drůbeže vesnice ztratila. Proto dnes místní nakupují husy z prověřených domácích chovů po celém jižním Slovensku.
Napiš komentář