Milujete sladké? Pak určitě víte, jak vypadají chutné oplatky Manner. Mají obvykle růžový obal s modrým nápisem a na pozadí je malý obrázek katedrály svatého Štěpána. Design obalů už zůstává roky stejný a tradice výroby také. Oplatky Manner už jsou na trhu více než 100 let a stále chutnají stejně dobře.
Čokoláda pro každého
Ačkoliv se tyto oplatky vyrábí již přes století, na českých pultech se s nimi můžeme setkávat teprve 13 let. Trvalo tedy dost dlouhou dobu než si od našich jižních sousedů našly cestu i k nám. Málokdo tedy zde zná jejich zajímavou historii, která je od počátku úzce spojena s osobou Josefa Mannera I. Byl to kupec, který se v roce 1890 rozhodl, že čokoláda by neměla být výsadou jen té nejbohatší vrstvy. Začal razit heslo, že čokoláda by měla být pro všechny bez ohledu na majetek a společenské postavení, a v samém srdci Vídně, kousek od katedrály sv. Štěpána si otevřel malý obchůdek, kde tuto kakaovou cukrovinku prodával. I když byla jeho čokoláda levnější než konkurenční značky, přesto byla naprosto vynikající, a k Mannerovi tak nechodili jen ti méně movití, ale takřka celá Vídeň.
Zpočátku si nechával čokoládu dovážet, ale postupem času se mu zdálo, že by dokázal vytvořit lepší produkt, a pustil se do výroby na vlastní pěst. Bylo mu teprve pětadvacet let, když koupil licenci jedné malé čokoládové výrobny a jen o pár měsíců později založil Továrnu na čokoládu Josef Manner.
Budování mocného impéria
Jak už jste asi mohli uhádnout z krátkého předchozího popisu, Josef Manner byl skutečný pracant. Nejenže vedl samotný provoz továrny a organizoval celý prodej, ale dokonce se také osobně účastnil výroby a byl přítomen takřka u všeho. Jenže jak výroba rostla, bylo nutné poohlédnout se po větších prostorech. Ještě téhož roku se tedy Josef přestěhoval do domu svých rodičů a hned vedle si založil novou velkou továrnu.
Na počátku si v podstatě všechno řídil i organizoval sám, ale už během několika let se výroba natolik rozrostla, že zaměstnával více než 100 lidí. Pomalu ale jistě se tak stal nejúspěšnějším výrobcem čokolády v tehdejším Rakousku-Uhersku. Už dávno nevyráběl pouze obyčejnou čokoládu, ale sortiment rozšířil i o čokoládové bonbóny nebo čokoládový prášek. Obchod doslova rozkvétal a brzy se začala stavět druhá továrna, která se otevřela v roce 1913, a to už Josef Manner zaměstnával přes tři sta lidí. Základem úspěchu byla výroba s pomocí nejmodernější techniky i kvalitní a rychlá distribuce výrobků. Už tehdy byly v sortimentu také známé oplatkové řezy, které se podle stejné receptury vyrábí dodnes.
Těžké časy
Bohužel, jako u každého byznysu, i v čokoládovně Josefa Mannera nastaly potíže. Nejvíce výrobu poznamenaly obě světové války a také meziválečná hospodářská krize. Josef Manner se v roce 1935 odebral do penze a problémy s výrobou, nedostatkem dodavatelů a klesající spotřebou čokolády tak museli řešit jeho synové. Ti však pod dohledem svého otce vytrvali v mimořádné píli a pracovním nasazení a čokoládové impérium se opět podařilo postavit na nohy.
Ani po válce však nebylo vše růžové. Konkurence začínala sílit a rozrůstat se a továrna Manner musela velmi rychle reagovat na měnící se preference. Jít s dobou se podařilo až v roce 1960, kdy společnost představila novou podobu svých oblíbených oplatkových řezů. Řezy byly v neprodyšné hliníkové fólii s červeným páskem pro jednoduché otevření. Tyto takzvané Manner-Schnitte jsou od té doby nejúspěšnějším a hlavním artiklem z celého sortimentu.
A chutnají lidem dodnes. Můžete je nyní koupit v jakémkoliv větším obchodě s potravinami a stále platí za hezký suvenýr z návštěvy Rakouska či Vídně. Denně dnes Manner vyrobí až sedmdesát tun těchto cukrovinek. Pokud jste během čtení dostali hlad, jsou tyto oplatky skvělou volbou na chutnou svačinku.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Napiš komentář