Krásné historické město Pula je staré již více jak 3000 let. Leží na konci bezpečné zátoky Istrijského poloostrova, přibližně 720 kilometrů jižně od Brna. Město postavené na sedmi kopcích vás nadchne spoustou dochovaných historických památek.
Dnes se ve městě perfektně prolíná vzrušující minulost se současností. Oblíbená rekreační střediska jsou soustředěna na okraji města s výborným autobusovým spojením do centra. Nejznámější pláže Verudela nebo Zlatne stijene leží na jih od centra. Bohatá škála ubytovacích možností od luxusních hotelů až po soukromé apartmány napomáhají rozvoji zdejšího cestovního ruchu. Pula je ne náhodou jedním z nejoblíbenějších letovisek na celém Istrijském poloostrově.
Stejně jako v jiných významných městech Římské říše nechybí v Pule Římany tak oblíbený amfiteátr. Ten byl již vybudován za císaře Augusta. Konečnou podobu získal za císaře Vespaziána v 70. letech 1.století. Amfiteátr, v celém Chorvatsku nazývaný Arena, je největší, nejzachovalejší a nejvýznamnější památkou římského stavitelství v zemi, do kterého se vešlo více než 26 000 diváků. Mezi dvěma sty dochovanými římskými amfiteátry na světě patří mezi šest největších a nejzachovalejších. Ojedinělé je zejména to, že první tři řady jsou plně zachovalé. V současné době je v podzemních prostorách amfiteátru umístěna stálá výstava „Vinohradnictví a pěstování oliv v antice“. Dnes je amfiteátr využíván pro letní akce pod širým nebem, především pro známý pulský filmový festival nebo pro opevní představení či koncerty. Vystupovali tu např. Luciano Pavarotti. José Carreras, Andrea Bocelli, Elton John, Tom Jones, Eros Ramozotti, Sting a mnozí další.
Mezi další významné památky patří Herkulova brána, stojící mezi dvěma pravděpodobně středověkými věžemi. Snadno ji poznáte, protože na vrcholu oblouku je patrná hlava Herkula a jeho kyj. Určitě při procházce městem neminete zdobený Triumfální oblouk rodiny Sergiů, kteří zastávali v Pule v té době významné postavení.
Udělejte si čas a projděte se centrem tohoto jedinečného města. Narazíte na spoustu obchůdků, restaurací, kaváren a pizzerií, kde můžete ochutnat třeba místní specialitu, kterou je jehněčí nebo telecí maso pečené v nádobě pod tzv. pekou, což je železný poklop, pod kterým se v minulosti pekl chleba. Nádoba se vkládá do žhavého popela a peče se pomalu bez přístupu vzduchu. Výsledek je prostě fantastický. Potom vám zbývá jenom popřát dobrou chuť.
Napiš komentář