Kam za nejlepší čokoládou? 10 top výrobců světa vás přivedou do čokoládového nebe

Také milujete čokoládu? Tato sladká pochoutka je celosvětově jednou z nejoblíbenějších dezertů vůbec. Její krémová a bohatá chuť vás okamžitě pozitivně naladí a přivedou do říše pohody a klidu. A i když všichni známe běžně prodávané značky, jedno je jasná – pravé čokoládě vyrobené přímo z kakaových bobů s vysokým obsahem kakaového másla se nic nevyrovná. Pokud jste tuto pochoutku ještě neokusili, můžete se nechat inspirovat k návštěvě těch nejznámějších výrobců čokolády, kde budete blahem rozplývat. Nikdy nebudete litovat, že jste si dopřáli cukrovinky z produkce těchto předních výrobců čokolády.

Teuscher (Curych, Švýcarsko)

Tradice čokolády Teuscher začala před více než 70 lety v malém městečku ve švýcarských Alpách. Dolf Teuscher procestoval celý svět, aby našel to nejlepší kakao, marcipán, ovoce, ořechy a další ingredience, z nichž začal vyrábět své cukrovinky. Po letech experimentování tyto ingredience obratně smíchal do svých dnes již proslulých receptur.

Dnes se v curyšských Teuscherových kuchyních vyrábí více než 100 druhů čokolády podle těchto původních receptur, které se dědí z otce na syna. Používají se pouze ty nejlepší a nejdražší přírodní suroviny a nepřidávají se žádné chemické látky, přísady ani konzervanty. Domácí specialitou je šampaňský lanýž, směs čerstvé smetany, másla a čokolády se středem ze šampaňského krému, posypaná moučkovým cukrem. Čokoládové bonbony se do prodejen Teuscher po celém světě dovážejí každý týden letecky a musí splňovat ty nejvyšší standardy kvality.

Vosges Haut-Chocolat (Chicago, Illinois, USA)

Majitelka a čokolatiérka Katrina Markoffová vybírá každé koření, květinu a čokoládu, které se dostanou do kuchyně Vosges, aby se proměnily v jemnou čokoládu. Francouzskému cukrářskému umění se naučila v pařížském Le Cordon Bleu. Dále se inspirovala svými stážemi po celém světě a v lanýžích, jako jsou mexické vanilkové lusky a argentinské dulce de leche, kombinuje nálevy vzácného koření a květin s prvotřídní čokoládou.

Scharffen Berger Chocolate Maker, Inc. (Berkeley, Kalifornie, USA)

Společnost Scharffen Berger Chocolate Maker se specializuje na hořkou čokoládu a je předním výrobcem čokolády v USA. Sama provádí každý krok výrobního procesu, a to od zpracování čokoládových bobů až po vytvoření křupavé tabulky lahodné čokolády. Jen tak je schopna zajistit, že její hotová čokoláda bude mít chuť jako žádná jiná. Výrobci čokolády nejprve vyhledají to nejlepší dostupné kakao, poté pečlivě ochutnají a smíchají boby různého původu, aby vytvořili jedinečný chuťový profil. Veškerá čokoláda se vyrábí v malých sériích za použití řemeslných výrobních postupů. Kromě tabulkových čokolád připravených ke konzumaci vyrábí Scharffen Berger také různé čokolády na pečení.

Jacques Torres Chocolate (New York, New York, USA)

Když vstoupíte do čokoládovny Jacques Torres Chocolate, máte pocit, že jste vstoupili do malého evropského specializovaného obchodu. Mnoho zákazníků přirovnává tento zážitek k filmu Chocolat. Jacques se specializuje na čerstvou, ručně vyráběnou čokoládu. Můžete si tyto bonbony sníst v kavárně, kde stolky vybízejí k posezení, popíjení horké čokolády a vychutnávání čerstvě upečeného pain au chocolat – nebo si vybranou čokoládu odnést domů. Návštěvníci mohou často vidět, jak se čokoládové dobroty připravují za velkými skleněnými okny. Ve městě je pět čokoládoven Jacques Torres Chocolate a jedna v hotelu Harrah’s v Atlantic City.

Norman Love Confections (Ft. Myers, Florida, USA)

Norman Love vždy snil o tom, že bude vyrábět čokoládu, která bude nejen chutná, ale i vizuálně úžasná. Love a jeho partner zdokonalili techniku, při níž se barevné vzory pro každý bonbon ručně malují nebo se vzduchem vtlačují do čokoládových forem, které se pak plní nejlepší čokoládou dováženou z Belgie, Francie a Švýcarska. Dýňový bonbon z bílé čokolády je téměř příliš nádherný na to, aby se dal sníst. V jeho receptech se používají jen ty nejčerstvější suroviny, například pyré z malin, banánů, zázvoru, karamelu, mučenky a lískových oříšků.

Valrhona (Francie)

Společnost Valrhona vyrábí výjimečnou čokoládu pro labužníky již od roku 1922, přičemž kakaové boby nakupuje přímo na prvotřídních plantážích v Jižní Americe, Karibiku a tichomořských oblastech. Čokoláda vyráběná ve francouzském stylu se dodává v různých tabulkách. Valrhona byla jednou z prvních čokoládoven, která popisovala svou čokoládu jako víno a označovala své výtvory jako grand cru, single origins, single estate a vintage čokoládu od bobu po tabulku. V roce 2008 představila pikantní, slané Xocopili.

Godiva Chocolatier (Brusel, Belgie a celý svět)

Počátky čokolády Godiva sahají do 20. let 20. století, kdy v Bruselu v Belgii existovala dílna na výrobu čokolády a sladkostí, kterou vlastnila a provozovala rodina Drapsových. Jejich „pralinky“, typické belgické plněné čokolády, se prodávaly ve velkých, vysoce módních obchodech. Ve 14 letech se Joseph Draps pustil do rodinného podnikání. V průběhu let rozvíjel jak své schopnosti a tvůrčí nadání mistra čokoládovny, tak i svůj smysl pro obchod. Rozhodl se vytvořit prestižní řadu čokolád a dát jí příznačný název. Zvolil název „Godiva“ a čokoládu uvedl na trh v okamžitě rozpoznatelných zlatých krabičkách. Za svou vynikající kvalitu byla Godiva odměněna jmenováním dodavatelem belgického dvora. Godiva je i nadále inovátorem v oblasti gurmánské čokolády.

Richard Donnelly Fine Chocolates (Santa Cruz, Kalifornie, USA)

Tyto čokolády jsou přinejmenším neobvyklé. Richard Donnelly rád posouvá zážitek z čokolády tím, že kombinuje její bohaté tóny – používá belgickou a francouzskou čokoládu – s přísadami, jako je levandule, chipotle, šafrán, kardamom a čaj Earl Grey. Díky těmto inovacím získal Donnelly pouhých deset let po otevření svého obchodu cenu za nejlepšího řemeslníka na prestižním festivalu Euro Chocolate Festival v italské Perugii. Aby byla zachována kvalita a čerstvost, Donnelly nevyrábí více než 50 kilogramů čokolády denně. Pokud si potřebujete odpočinout od exotických a neobvyklých chutí, vyzkoušejte Donnellyho bílou čokoládu s makadamovými ořechy nebo medovo-vanilkový karamel.

Richart (Paříž, Francie)

Francouzská čokoládovna Richart, která si zakládá na kvalitě, vám zaručí ty nejrafinovanější čokolády z těch nejvybranějších surovin. Receptury Richart, vyvinuté a vyzkoušené rodinou Richart, získaly sedmkrát nejprestižnější francouzské cukrářské ocenění Ruban Bleu. Po zdokonalení umění výroby čokolády se Richart nyní zaměřuje na vylepšené chutě a výrazné vzory a barvy. Krabička rozmanitých čokolád je vizuálně ohromující. Pokud chcete opravdu zapůsobit, pořiďte si trezor z burelového dřeva za 850 dolarů se sedmi zásuvkami na čokoládu – doplněný o měřiče teploty a vlhkosti, které zajistí, aby čokoláda měla vždy ty nejlepší podmínky ke skladování.

Puccini Bomboni (Amsterdam, Nizozemsko)

Abyste mohli ochutnat možná nejlepší čokoládu v Nizozemsku, musíte skutečně navštívit Amsterdam. Majitelé Puccini Bomboni, rozkošné kavárny a restaurace, vyrábějí každou čokoládu ručně přímo na místě a nedodávají ji nikam jinam. Jejich specialitou jsou exotické kombinace čokolády a koření, které se připravují z těch nejčerstvějších surovin. Přestože nabídka není nijak obrovská, kvalita je opravdu úžasná a pokud budete někdy v Amsterdamu, nezapomeňte kromě tulipánů vidět (a ochutnat!) jejich ohromující řemeslo.

ZDROJ: https://www.nationalgeographic.com/travel/article/the-10-best-chocolatiers-in-the-world
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/tmavy-cukr-skladany-mleko-4110101/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *