Chuť Skandinávie aneb za jídlem můžete cestovat i na sever

Skandinávie není jen o fjordech, lesích a polární záři. Tato oblast má také bohatou gastronomickou kulturu, která je hluboce zakořeněna v tradicích a kreativitě. Možná si to nemyslíte, ale skandinávská jídla vás rozhodně mohou uchvátit podobně jako italská či francouzská.

Cestování sem znamená víc než jen prohlídku památek a obdivování přírody. Jídla se pohybují od vydatných a rustikálních po rafinovaná a experimentální, ale všechna odrážejí spojení s přírodou, ročními obdobími a historií. Pokud plánujete cestu, zde je seznam nejlepších skandinávských jídel, která byste měli vyzkoušet.

1. Smørrebrød (Dánsko)

Smørrebrød je dánská specialita, která proslavila tuto zemi v gastronomickém světě. Na první pohled se jedná o klasický otevřený sendvič, ale ve skutečnosti je nesmírně kreativní a různorodé jídlo.

Na plátek hutného žitného chleba se navrství náplň, jako je nakládaný sleď, pečená hovězí pečeně s remuládou, krevety s majonézou a citronem nebo vejce s kaviárem. Místní ho jedí k obědu, ale návštěvníci rychle zjistí, že je to také perfektní způsob, jak ochutnat širokou škálu dánských chutí v jednom jídle.

2. Gravlax (Švédsko)

Gravlax je pokrm, který najdete na jídelních lístcích po celém Švédsku. Jedná se o lososa naloženého v soli, cukru a kopru. Výsledkem je jemná, čerstvá a mírně sladká chuť. Často se podává nakrájený na tenké plátky s hořčičnou omáčkou a křupavým chlebem. Pokud máte rádi uzeného lososa, gravlax vám bude připadat známý, ale s výrazným severským nádechem.

3. Köttbullar (Švédsko)

Ano, švédské masové kuličky skutečně existují, není to jen výmysl společnosti IKEA. A obvykle jsou ještě mnohem lepší než ty, které jste ochutnali v obchodech s nábytkem. Tradičně se připravují malé, dochucují se kořením, jako je nové koření, a podávají se s krémovou omáčkou, brusinkovým džemem a bramborami. Je to to nejvíc komfortní jídlo na tmavé a chladné skandinávské večery.

4. Rakfisk (Norsko)

Norsko má silnou tradici konzervování ryb a rakfisk je jedním z jeho nejodvážnějších pokrmů. Jedná se o pstruha, který byl nasolen a fermentován po několik měsíců, než se konzumuje syrový. Chuť je silná a rozhodně není pro každého, ale pokud chcete ochutnat pravý kousek norského dědictví, stojí za to tento pokrm vyzkoušet.

5. Æbleskiver (Dánsko)

Tyto malé kulaté palačinky jsou oblíbeným dánským svátečním jídlem, ale najdete je i na trzích a v kavárnách. Jsou lehké a nadýchané uvnitř, křupavé zvenku, obvykle posypané moučkovým cukrem a podávané s marmeládou. Představte si je jako křížence mezi palačinkami a koblihami – a nečekejte, že se zastavíte jen u jedné.

6. Ruisleipä (Finsko)

Žitný chléb je ve Finsku prakticky národním symbolem. Tento tmavý, hutný chléb zvaný ruisleipä je kyselý, žvýkavý a neuvěřitelně sytý. Jí se ke všemu: s máslem, sýrem, uzeninami nebo rybami. Najdete ho v každé domácnosti a pekárně a jakmile ho ochutnáte, pochopíte, proč jsou mu Finové tak oddaní.

7. Fårikål (Norsko)

Když v Norsku nastane podzim, do popředí se dostává fårikål. Jedná se o jednoduchý, ale velmi oblíbený guláš z jehněčího masa a zelí, pomalu vařený spolu s celými černými pepřovými zrny. Jídlo je vydatné, syté a určené k zahřátí v chladných večerech. Je dokonce považováno za norské národní jídlo.

8. Islandské hot dogy (Island)

Možná vás to překvapí, ale Island je posedlý hot dogy. Jejich verze používá převážně jehněčí maso smíchané s vepřovým a hovězím, což dává klobáse jedinečnou chuť. Mezi přísady patří křupavá cibule, syrová cibule, kečup, hořčice a remuláda.

9. Nakládaný sledě (celá Skandinávie)

Nakládaný sledě je základní potravinou v celé Skandinávii a objevuje se na tradičních svátečních bufetech i v každodenních jídlech. Může být ochucen hořčicí, cibulí, kari nebo dokonce sherry. Podává se s bramborami, zakysanou smetanou a žitným chlebem a je to jídlo, které odráží historii regionu, který dokázal maximálně využít moře.

10. Kanelbullar (Švédsko)

Švédské skořicové buchty jsou méně sladké než jejich americké protějšky, ale voňavější a kořeněnější. Jsou stočené do krásných uzlů a ochucené kromě skořice také kardamomem. Jsou dokonalým doplňkem k šálku kávy. Uvidíte je všude během fika, švédského rituálu přestávky na kávu.

11. Brunost (Norsko)

Brunost, neboli „hnědý sýr“, se liší od všech sýrů, které jste dosud ochutnali. Vyrábí se ze syrovátky a karamelizuje se, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Chuť je sladká a mírně pikantní, téměř jako karamel. Norové ho jedí nakrájený na tenké plátky na chlebu nebo vaflích, a i když to může znít neobvykle, jakmile si na něj zvyknete, je návykový.

12. Surströmming (Švédsko)

Toto nechvalně proslulé jídlo není pro slabé povahy. Surströmming je fermentovaný baltský sleď, který je známý svou neuvěřitelně pronikavou vůní. Tradičně se konzumuje s chlebem, bramborami a cibulí a je to švédská delikatesa, která prověří vaše chuťové buňky. Pokud jste dobrodružní, je to pro vás ultimátní skandinávská výzva.

13. Sob (Laponsko)

V severních částech Skandinávie je sob tradičním zdrojem potravy pro Sámy. Dnes ho najdete v nabídkách restaurací po celém Laponsku, kde se podává jako steaky, klobásy nebo dušené maso. Má jemnou chuť, lehce divokou a je bohatý na železo. Jeho konzumace vám dá ochutnat arktickou kulturu a životní styl. Ale pro milovníky rozkošných a roztomilých sobů tohle jídlo asi nebude úplně ideální…

14. Kringle (Dánsko)

Kringle je máslové pečivo ve tvaru preclíku plněné mandlovou pastou, rozinkami nebo krémem. Dánsko je hrdé na svou pekařskou kulturu a tato sladká pochoutka je jednou z jejích hvězd. Najdete ji v různých variantách také v Norsku a Švédsku, ale dánská verze je obzvláště známá.

15. Skyr (Island)

Skyr je technicky vzato sýr, ale vypadá a chutná jako hustý jogurt. Má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku a je součástí islandské kuchyně již více než tisíc let. Místní obyvatelé ho jedí s bobulemi, medem nebo jen tak samotný. Po túře drsnou islandskou krajinou je miska skyr osvěžující a sytá.

Jídlo je jedním z nejlepších způsobů, jak se sžít s místem, a ve Skandinávii každé jídlo vypráví příběh – o zemi, klimatu a lidech. Od sladkých housek a hot dogů po fermentované ryby a sobí guláš, kuchyně tohoto regionu je stejně rozmanitá jako jeho krajina. Až budete příště plánovat výlet, nemyslete jen na to, co uvidíte, ale také na to, co budete jíst.

ZDROJ: https://handluggageonly.co.uk/12-delicious-foods-eat-scandinavia/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Alesia Kozik: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zdravy-zelenina-vecere-6546019/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *