Chorvatsko pro gurmány: 10 jídel, které musíte ochutnat

Do Chorvatska všichni rádi jezdíme za letní dovolenou, prosluněnými plážemi a radovánkami u moře. Možná ale podceňujeme ostatní aspekty této balkánské země. Není to zdaleka jen dlouhé pobřeží, které turisty může lákat. Až tedy letos opět vyrazíte do Chorvatska, zkuste lépe poznat i místní gastronomii. Zapomeňte na klasickou pizzu a vychutnejte si lokální jídla, která rozhodně stojí za zkoušku.

Různorodé regiony a zahraniční vlivy v průběhu staletí zanechaly na chorvatské kuchyni své stopy. Objevte některá z nejlepších chorvatských jídel a přečtěte si naše tipy na cestu, pokud se do této oblasti chystáte.

1. Černé rizoto

Toto rizoto, známé v místní kuchyni jako crni rižot, se připravuje ze sépií nebo chobotnic, olivového oleje, česneku, červeného vína a kalamářího inkoustu, který mu dodává intenzivní chuť mořských plodů a černou barvu. Tento pokrm, který je oblíbený na celém chorvatském pobřeží, vám zčerná v ústech i na zubech – ale stojí za to.

2. Boškarin

Bílošedí istrijští volové s dlouhými rohy jsou gurmánskou pochoutkou. Boškarin se podává ve špičkových restauracích na různé způsoby, například jako carpaccio, v pikantní omáčce s těstovinami nebo noky, jako salám nebo steak a polévka z boškarinova ocasu.

3. Brodetto

Tento rybářský guláš, nazývaný také brudet, pochází z italského regionu Marche. Tradičně jej rybáři vařili na otevřeném ohni z úlovků daného dne. Do hrnce přidávali velké množství octa, aby guláš vydržel několik dní. Stejně jako Italové používají i Chorvaté na pobřeží k přípravě tohoto pokrmu rajčatový základ.

4. Buzara

Tento jednoduchý pokrm ze slávek ve vinném vývaru s česnekem a strouhankou je oblíbený po celém chorvatském pobřeží. Buzara znamená “guláš” a příprava je podobná způsobu, jakým Francouzi připravují moules marinière.

5. Fritule

Toto smažené pečivo připomínající koblihu, které se běžně vyskytuje na pobřeží Jaderského moře, se v jednotlivých regionech liší – do těsta se přidávají žloutky, rozinky, strouhaná citronová nebo pomerančová kůra, a dokonce i rakija nebo rum. Tradičně se podávají o svátcích, ale jsou velmi oblíbené a návykové, takže je obvykle najdete po celý rok.

6. Fuži a pljukanci

Fuži jsou domácí těstoviny, které se připravují tak, že se nakrájí na čtverce o rozměrech 5 x 5 cm a každý kousek se omotá kolem rukojeti dřevěné lžíce. Často se podávají s lanýžovou smetanovou omáčkou nebo jemnými červenými omáčkami včetně hovězího masa, boškarin, kuřecího masa, kohouta nebo divočiny. Istrijci také milují žvýkací, ručně rolované pljukanci – to jsou těstoviny, které tvarem připomínají zelené fazolky – a njoki (noky).

7. Istrijská šunka

Dobré jídlo často začíná talířem pršut i sir (šunka a sýr). Istrijský pršut se vyrábí z vepřové kýty stažené z kůže, která se nasucho solí mořskou solí a dochucuje přírodním kořením, jako je pepř a česnek, někdy také bobkovým listem a rozmarýnem. Na rozdíl od jižního pobřeží Chorvatska, kde Dalmatinci šunku udí, Istrijci maso suší na vzduchu při silném severním větru. Istrijská šunka zraje nejméně 12 měsíců a v závislosti na klimatických podmínkách až 18 měsíců. Výsledný produkt má zvláštní vůni a mírně slanou chuť, která se dobře kombinuje se sýry z této oblasti.

8. Malvazija a Teran

Charakteristickými odrůdami vína na Istrii jsou Malvazija a Teran. Malvazija, lehce pitelné bílé víno s dobrou mineralitou a tóny meruněk a jablek, se dobře hodí k pokrmům z mořských plodů. Teran, robustní červené víno, se hodí k masitým pokrmům včetně boškarinu a pršutu.

9. Peka

Tento křehký pokrm z masa a zeleniny, oblíbený v celém Chorvatsku, se nazývá také ispod čripnje (pod zvonem) – doslova jídlo, které se vaří pod terakotovým nebo železným poklopem nad hořícími uhlíky. Peka může obsahovat chobotnice, jehněčí, telecí nebo kuřecí maso a často se k ní podávají brambory.

10. Lanýže

V istrijských lesích se nachází jedny z největších koncentrací lanýžů na světě. Chorvatské tartufi nejsou tak známé jako italské, ale podle některých mají silnější aroma. Rozhodně jsou levnější než jejich italské protějšky – jídlo o několika chodech s velkým množstvím lanýžů stojí polovinu toho, co v Itálii.

4 základní pravidla stravování v Chorvatsku

1. Syrové mořské plody

Syrové ryby, často označované jako “středomořské sašimi”, pokapané olivovým olejem, jsou u gurmánů velmi oblíbené. Zkusit můžete degustaci syrových mořských plodů “, které jsou umně filetovány přímo na stole. Vyzkoušejte také ústřice z Limského kanálu, které jsou ceněné pro svou intenzivní slanou chuť.

2. Olivový olej

Chorvatské olivové oleje získaly v roce 2016 na Mezinárodním sjezdu olivových olejů v New Yorku devět ocenění, z toho šest z nich bylo z Istrie. Kvalitní extra panenský istrijský olivový olej má pikantní, peprnou chuť a vůni evokující čerstvě posečenou trávu. Mnohé z nich jsou vyráběny jednotlivci nebo malými družstvy, takže mají “místní” chuť. Zjistíte, že se hodí skutečně na všechno.

3. Marenda

Jedná se o obdobu svačiny, která se často jí mezi 10. a 11. hodinou dopoledne. Vzhledem k tomu, že pracovní den může i v kancelářích začínat už v 7 hodin ráno, je to zdroj energie před obědem.

4. Ptejte se na denní speciality

Vzhledem k množství anglicky mluvících turistů mají téměř všechny jídelní lístky v chorvatských restauracích anglický překlad a většina obsluhy mluví anglicky. Vyplatí se zeptat na sezónní položky a denní nabídku.

ZDROJ: https://www.timeout.com/croatia/restaurants/croatian-food-20-dishes-you-absolutely-have-to-try
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jaxson Bryden: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2040626/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *