Regensburg neboli česky Řezno je nádherné historické město na Dunaji. Je to druhé nejstarší město v Německu a dlouho bylo i hlavním městem Bavorska, než ho vystřídal Mnichov. Patří bez diskuzí mezi nejkrásnější německá města. Většina historických budov pochází z období od 13. do 16. století, kdy zažilo město svoji největší slávu. Císař Maxmilián jednou prohlásil „Řezno svými ohromnými pozoruhodnými stavbami předčí každé německé město“. Unikátem je to, že vše je tu originálních. Na rozdíl od historických center mnoha jiných německých měst, zničených během bombardování za 2. světové války a nově zrekonstruovaných. Odborníci ale asi trochu přehánějí, když tvrdí, že je v Řezně nejméně 900 historicky zajímavých a chráněných budov. Nebo snad ne? Z dob starých Římanů se dokonce zachovala i jedna památka – zbytky kamenné brány Porta pretoria. Není divu, že v roce 2006 bylo historické centrum zařazeno na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Řezno si určitě zaslouží přezdívku „město kostelů“. Dóm sv. Petra je právem považovaný za největší klenot německé gotiky zejména díky barevným vitrážovým oknům z 14. století které dodávají interiéru chrámu neopakovatelnou, trochu tajemnou atmosféru. Velkým zážitkem je i poslech chrámového mezinárodně věhlasného chlapeckého sboru, který si říká „katedrální vrabčáci“. Když zrovna necestují po světě, zpívají na nedělní ranní mši v 9.00 hodin Když půjdete do chrámu, hledejte sochu, o které se tvrdí, že je jedinou plastikou ztvárňující ďáblovu babičku.
Řezno leží na nejsevernějším splavném místě Dunaje a proto bylo od pradávna důležitým říčním přístavem. Dunaj si prohlédněte ze starého Kamenného mostu z 12.století nejlépe při západu slunce. Historický kamennný most poznáte snadno. Na první pohled vás totiž upoutá šestnáct půvabných mostních oblouků. Den bude nejlépe zakončit v poetické historické restauraci Wurstküche, nejstarší restauraci ve městě. Sedněte si na venkovní zahrádku a kochejte se pohledem na tekoucí Dunaj. K tomu můžete ochutnat typické řezenské jídlo – grilované klobásy a místní pivo.
Napiš komentář