Jen pár kilometrů od Bergama, téměř uprostřed známějších severoitalských jezer Lago di Garde a Lago di Como, leží Lago d’Iseo. Tím, že není tak známé jako jeho slavnější kolegové, není turisty tak přeplněné, což je určitě velká výhoda. Krásu jezera podtrhuje ostrov Monte Isola, tyčící se v jeho středu. Ostrov se může chlubit i několika nej: především je to největší jezerní ostrov v Itálii a současně i nejvyšší ostrov v Evropě, dosahující nadmořské výšky až 600 metrů.
Kromě úžasné krajiny, která vás okouzlí výhledem na velehory v pozadí, můžete navštívit řadu rybářských vesniček, které lemují pobřeží jezera. Na svazích, chráněných štíty Alp se pěstuje vynikající místní perlivé víno – Franciacorta. Místní vinaři kvalitu tohoto vína pilovali desítky let, než se roku 2005 dostalo na trh.
Mimořádný zážitek nabízí plavba po jezeře, kterou provozuje řada místních společností. Záleží jen na vás, zda navštívíte některou s romantických městeček nebo se vydáte na ostrov Monte Isola. Na jezeře se nacházejí ještě dva malé ostrůvky Isola di Loreto a Isola di S. Paulo. Oba jsou v soukromém držení slavné italské dynastie Beretta, tradičního výrobce zbraní.
Skutečně pohádkové fotografie pořídíte právě při plavbě okolo miniostrova Isola di Loreto. Budete se moci kochat výhledy na neogotický hrádek, na nezbytné věže i dvoupatrovou vilu s cimbuřím a kamennými stěnami.
Celé jezero Lago d’Iseo se chlubí ještě jednou zvláštností. Je to tři kilometry dlouhý chodník z oranžové tkaniny. Vede od pobřežního Sulzana na ostrov Monte Isola a dále jako molo na ostrov San Paulo. Chodník je otevřen 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, po celý rok a to zcela zdarma. Můžete tak zažít na vlastní kůži procházku po molech nebo městem. Jediným omezením je za nepříznivého počasí procházka po vodní hladině. Je kvůli bezpečnosti turistů uzavřena.
Rozhodnete-li se potěšit své blízké dárkem z této oblasti, rozhodně sáhněte po místním kozím sýru z údolí Valpersane. Mnozí odborníci považují tento sýr za nejlepší v Evropě. Z vlastní zkušenosti doporučuji neobvyklý kozí sýr s jemným popelem. Dobrou chuť
Napiš komentář