Evropa má k čokoládě samozřejmě velmi pozitivní vztah a země jako Belgie a Francie se pyšní nejslavnějšími čokoládovnami na světě. Pokud i vy milujete čokoládu a veškeré pochoutky z ní, není nic snazšího než si naplánovat výlet po Evropě za těmi nejlepšími kakaovými výrobky.
Řemeslná čokoláda je v posledních letech na vzestupu a chuť i vůni kvalitní čokolády dnes dokážeme skutečně ocenit. Toto hnutí posouvá hranice tradiční výroby čokolády a přináší do ní inovativní chutě, řemeslné postupy a avantgardní balení. Od svého prudkého nárůstu popularity na konci roku 2000 není řemeslná čokoláda jen doménou zkušených čokolatiérů. Nadšenci, od úplných nováčků až po zkušené kulináře, si oblíbili kouzlo kakaa, praktickou radost z výroby čokolády a etické základy řemeslného přístupu. Kde najdete ty nejlepší tabulky, které budou vaší vstupenkou do sladkého nebe?
Blanxart (Španělsko)
Bylo to v dubnu roku 1954, kdy se mistr čokolatiér Francesc Agrás vydal na dlouhou cestu po nejlepších cukrárnách v Evropě. Jeho vášeň pro dokonalost v řemeslném cukrářství byla semínkem, které vedlo k založení jedné z nejznámějších katalánských čokoládoven: Bombons Blanxart. Vše začalo ve skromné dílně ve čtvrti Les Corts (Barcelona) a živením snu: přivést do čokolády nejlepší kakaové boby z Ghany, Konga a Guayaquilu. Jejich vlajkovou lodí je Blanxart Nicaragua Eco-Organic 85 %. Jedná se o tabulku bio hořké čokolády vyrobené z 85% kakaa Criollo a Trinitario z Nikaraguy. Je to jedna z nejjemnějších 85% čokoládových tabulek, které můžete ochutnat.
OmNom Chocolate Reykjavík (Island)
Omnom je malosériový řemeslný výrobce čokolády se sídlem v Reykjavíku na Islandu. Čokoládovnu založili v roce 2013 přátelé z dětství Kjartan Gíslason a Óskar Þórðarson. Kjartan pracoval dvě desetiletí jako kuchař po celé Evropě, než objevil úžasný svět čokolády. Óskar před založením společnosti Omnom pracoval v odvětví rybolovu a start-upů. Společnost vznikla jako experiment, který měl zjistit, zda oba přátelé zvládnou výrobu čokolády. Od začátku se jim dostávalo pozitivní zpětné vazby od ochutnávačů. Poté zřídili malou laboratoř na výrobu čokolády v přestavěné čerpací stanici a zahájili činnost. Posláním společnosti Omnom je vyrábět nejlepší možnou čokoládu z těch nejkvalitnějších surovin. U nich si rozhodně nenechte ujít OmNom Tanzania 70%. Je to čistě tmavá jednodruhová tabulka z tanzanského kakaa. Dominují v ní peckoviny a pražené lískové oříšky s nádechem rozinek a zralých meruněk.
Original Beans (Švýcarsko)
Od roku 2008 se společnost Original Beans vydává do odlehlých deštných pralesů, aby získala nejvzácnější kakaové boby na světě a změnila kulturu čokolády, potravin a luxusu. Zakladatel společnosti Original Beans, Philipp Kauffmann, představuje sedmou generaci v rodině uznávaných objevitelů přírody a ochránců přírody, kteří vymysleli termín “udržitelnost”. Philipp se vzdal své práce v OSN v New Yorku, aby mohl rozvíjet Original Beans jako přední značku pro svět, v němž přírodě vracíme to, co spotřebováváme. Za každou zakoupenou tyčinku Original Beans zasadí v rámci své iniciativy One Bar One Tree (Jedna tyčinka, jeden strom) jeden strom. Jejich lahůdkou je Original Beans Arhuaco Businchari 82 %. Výšky sladkého koření, lékořice a sezamu jemně stoupají v této ultra vzácné čokoládě vyrobené podle starodávných kmenových tradic Arhuaco, které mají za cíl udržovat přírodní harmonii světa.
Čokoláda Naive (Litva)
Čokoláda Chocolate Naive se vyrábí v malém městečku na východní straně Litvy, kde se čokoláda vyrábí od bobu až po tabulku. Naive vyrábí čokoládu způsobem, který pomáhá odhalit charakter konkrétních kakaových bobů. Díky jejich výrobkům se Litva již před časem dostala na gurmánskou mapu jako vycházející hvězda světového čokoládového gurmánství. Ochutnejte Naive hrubě mletou bio čokoláda 75 %. V této jedinečné tabulce se jako rázem ocitnete v temné džungli, kde voní nejen les a půda, ale také různé květiny, a to vše se mísí s dokonalou ovocitou chutí místních plodin.
Amedei Toskánsko (Itálie)
Cesta společnosti Amedei začíná v malé řemeslné laboratoři zakladatelky Cecilie Tessieri a jejím odhodlání dosáhnout dokonalosti. Hledání, které se postupně rozvíjelo díky studiu, vášni a znovuobjevování starých technik zpracování. Surové kakaové lusky vybrané společností Amedei z plantáží jsou sklízeny a zasílány přímo do Toskánska, aby je její čokolatiéři, kteří mistrovsky dávkují a ručně zpracovávají malý počet vybraných ingrediencí, proměnili v opravdová umělecká díla. Ochutnejte jejich jedinečnou bílou čokoládu Amedei Pistacchi Chocolate Bar 29 %. Červená, bílá a zelená barva italské vlajky se spojují v odvážném čokoládovém objevu: bílá čokoláda, jemné zelené pistácie z Bronte a červená vášeň se spojují do nečekané chuti, která se rozvíjí, jak ořechy zrají v čokoládě, a dosahuje maximálního požitku.
Akesson’s (Francie)
Akesson’s Organic Chocolate je prvním výrobcem čokolády “Tree-to-Bar”. Rodina Akesson začala s jedinou plantáží na Madagaskaru. Dnes Bertil Akesson rozšířil síť kakaových plantáží společnosti o plantáže na Madagaskaru, v Brazílii a Indonésii. Pokud jste ochutnali řemeslnou čokoládu nebo čokoládu světoznámého výrobce, je pravděpodobné, že pocházela z některé z kakaových plantáží společnosti Akesson. Tyčinky organické čokolády Akesson získaly řadu ocenění a jsou považovány za jednu z nejlepších řemeslných čokolád na trhu. Jako suvenýr si rozhodně odvezte Akesson’s Brazil Forastero 75 %. Kakao Forastero, vypěstované na historické brazilské plantáži, má v 75% hořké čokoládě úžasné hřejivé aroma vyvážené trpkými tóny původního ovoce pitanga.
Vztah čokoládě nikdy není jen o chuti – je to víc než jen pochoutka, je to dokonalé umění. Od útulných zákoutí Reykjavíku až po sluncem zalité nádvoří Toskánska je každá tabulka čokolády razítkem do pasu, příběhem tradice a kouskem inovace. S každým kouskem čokolády se vydáváme na bohatou cestu chutí a příběhů. Nepochutnáte si jen na kousku čokolády, ale stanete se součástí nově pojatého příběhu o kakau v Evropě. Tak se pusťte do rozbalování těchto mistrovských děl a nechte své chuťové pohárky cestovat.
ZDROJ: https://kekao.co/blogs/chocolate-purveyors/10-of-the-best-european-craft-chocolate-brands?srsltid=AfmBOopkl7OJjkhfBd_Q3n9bS_mo1VCJAkTtj7hMpfk-CRhz42asHJ8I
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/tmavy-cukr-skladany-mleko-4110097/
Napiš komentář