Top 10 dezertů z celého světa, které musíte vyzkošet

Národní pokrmy jsou stejně rozmanité jako lidé, kteří je vytvářejí a milují, a dezerty nejsou výjimkou – mnohdy jsou dokonce ještě kreativnější. Ačkoli si některé kultury osvojily myšlenku zakončit jídlo sladkou tečkou teprve relativně nedávno, lidská touha po cukru je téměř univerzální. Způsob, jakým se to projevuje na talíři, je však velmi různorodý, od medu až po pochoutky z kravského mléka, které se vaří tak pomalu, až jeho přírodní cukry samy zkaramelizují.

Pokud milujete sladké, z této nabídky dokonalých dezertů si rozhodně vyberte ty, které stojí za vyzkoušení. Můžete je koupit ve specializovaných cukrárnách, ale ještě lépe bude, pokud si je zkusíte přiopravit sami doma.

1. Gulab jamun, Indie

Super sladký a křupavý dezert je oblíbený napříč pákistánskou a indickou diasporou. Co je gulab jamun? No, nepleťte si tyto smažené kuličky s obyčejnými koblihami. Do těsta se přidává khoya, což je druh suchého tvarohu, který se vyrábí pomalým vařením tekutiny v kravském nebo buvolím mléce, což dodává lívancům bohatou mléčnou chuť a krémovou strukturu.

Každá kulička se usmaží v ghí, aby získala extra křupavou vnější vrstvu, a poté se namočí do sladkého sirupu s příchutí kardamomových semínek. Ačkoli jsou tyto kuličky nejrozšířenější v Indii, kde jsou základem oslav Diwali, jsou oblíbené také v Pákistánu, Nepálu a dalších oblastech indického subkontinentu.

2. Mandazi, východní Afrika

Mandazi, které jsou ve většině východní Afriky uspokojivou celodenní pochoutkou, jsou trojúhelníčky z kynutého těsta, které jsou posypané kardamomem, fenyklovými semínky nebo jiným kořením, pak se smaží a podávají se teplé nebo studené. Jejich jednoduchá úprava umožňuje nekonečné množství místních variací, od přidání kokosového mléka do těsta pro větší sladkost až po různé omáčky z místního ovoce v Keni.

3. Key lime pie, USA

Je jen málo věcí, které jsou tak americké jako jablečný koláč, ale tento klasický dezert je pořád příbuzný se štrúdlem ze středoevropských Alp. Key lime pie je ale stoprocentně americkou záležitostí.

Tento koláč na bázi pudinku se připravuje ze slazeného kondenzovaného mléka ochuceného šťávou z limetek a často se doplňuje pusinkami nebo šlehačkou, aby se snížila jeho pikantnost. Není lepšího místa, kde tuto regionální specialitu ochutnat než na ostrově Florida Keys, kde se limetky key limes pěstují.

4. Měsíční koláčky, Čína

Pokud navštívíte Čínu během Svátku poloviny podzimu, určitě vám bude podáván slavnostní měsíční koláč. Nejběžnější variantou tohoto všudypřítomného pečiva je kantonský měsíční koláč s žvýkavým vnějším těstem, které je zdobeno tradičními vzory nebo čínskými znaky, a sladkou náplní z fazolové nebo lotosové pasty. Ačkoli se nejčastěji vyměňují jako dárky během svátku, ve většině čínských cukráren můžete měsíční koláčky ochutnat po celý rok.

5. Kanelbullar, Švédsko

Sladké, lepkavé skořicové rohlíčky se staly ve velké části světa tak všudypřítomné, že je snadné zapomenout, že jsou hluboce švédské, a to natolik, že země každoročně 4. října slaví Kanelbullens Dag (Den skořicových rohlíčků).

Kanelbullar jsou spirály nebo závitky ze sladkého kynutého těsta se skořicí (a/nebo kardamonem), které si obvykle vychutnáváme během přestávky na kávu a které jsou ve Švédsku a v celé severní Evropě základem cukrářských výrobků.

6. Alfajores, Jižní Amerika

Dulce de leche, pomazánka podobná karamelu, která se vyrábí pomalým vařením mléka a cukru, dokud nezhoustne a nezkaramelizuje, je základem mnoha jihoamerických sladkostí. Jedním z nejpraktičtějších způsobů, jak ji ochutnat, je vložit ji mezi dvě křehké sušenky jako alfajor, což je oblíbená pochoutka v celém regionu. Čerstvé alfajores si můžete dopřát prakticky v každé pekárně nebo si balíček těchto požitkářských sušenek koupit v obchodech s potravinami.

7. Mangová lepkavá rýže, Thajsko

Thajská mangová lepkavá rýže je dokonalým doplňkem ohnivé kuchyně a představuje uklidňující balzám, který spojuje čerstvé nakrájené mango s lepkavou rýží, kokosovým mlékem a palmovým cukrem. Je to jedna z nejlepších sladkých pochoutek, která není přeslazená – je dokonale vyvážená – a po pikantním jídle vám rozhodně přijde vhod.

Chladivé ovoce, krémová rýže a bohaté kokosové mléko se spojují v dokonalý pouliční pokrm nebo dezert po jídle, který vyvažuje thajská jídla plná chilli. Tato specialita je na vrcholu v dubnu a květnu, kdy je sezóna manga, a najdete ji i v dalších zemích jihovýchodní Asie.

8. Pavlova, Austrálie a Nový Zéland

O tom, kde byl tento dezert na bázi pusinek vynalezen, se ještě vedou debaty, ale ať už se postavíte na stranu Australanů, nebo Novozélanďanů, jejich šťavnatá pavlova si vás získá.

Tento pokrm, údajně pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, se skládá z křehkého pusinkového korpusu s žvýkačkovým, téměř marshmallowovým vnitřkem, který je doplněn slazenou šlehačkou a čerstvým sezónním ovocem (nejčastěji kiwi, marakuja a jahody).

9. Qatayef, Blízký východ

Neexistuje lepší způsob, jak přerušit ramadánový půst než s touto slavnostní pochoutkou, která se vyskytuje ve většině zemí Blízkého východu. Tyto malé kynuté placky se z jedné strany opečou na mřížce, přeloží a naplní sladkým sýrem, smetanou nebo nasekanými ořechy a mohou se také pokapat skořicovým sirupem, který jim dodá sladkost.

10. Japonský tvarohový koláč, Japonsko

Čím se japonský cheesecake liší od klasického cheesecaku? Vyrábí se ze šlehaných bílků a kombinuje bohatou chuť tvarohového koláče s lehkou, vzdušnou strukturou, díky níž je mimořádně křehký (a mimořádně lahodný). Ačkoli se tento trend rozmáhá po celém světě, v Japonsku najdete nejautentičtější verze prodávané v řetězcích nebo butikových pekárnách.

Tak už máte svého sladkého favorita? Dlouhé zimní večery se rozhodně vyplatí zpestřit si sladkou tečkou, která vám zlepší den. Vyzkoušejte osvědčené recepty a zkuste si dezert klidně vytvořit ve své kuchyni – obvykle to není nic těžkého, jen je potřeba sehnat ty správné ingredience. E-shopy jsou ale v dnešní době poměrně jistou volbou, kde hledat exotické potraviny.

ZDROJ: https://www.viator.com/en-IN/blog/Around-the-World-in-Top-Desserts/l94747
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polat Eyyüp Albayrak: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lahodny-zasobnik-argentinskych-dezertnich-susenek-30714531/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *