8 světových destinací, kam se vyplatí cestovat za jídlem

Někdy kuchyně města umocní už tak úžasný výlet – a někdy je právě tím, za čím cestujeme. Pokud rádi plánujete svůj itinerář podle toho, kde se můžete najíst, našli jsme několik měst po celém světě, kam se rozhodně vyplatí jen i jen kvůli jídlu.

1. Ho Či Minovo město, Vietnam

Nejlidnatější vietnamské město s mnoha školami a pracovními příležitostmi přitahuje lidi z celé země – a ti s sebou přinášejí své regionální speciality. Tento velký tavicí kotel chutí znamená, že je zde obrovská rozmanitost a vy byste mohli jíst každý den něco jiného po dobu jednoho roku, aniž byste se opakovali. Malé domy a velké množství studentů pomohly vytvořit úžasnou scénu pouličního jídla. Většinu jídel si můžete dát za doslova za pár korun.

2. Kuala Lumpur, Malajsie

Zeptejte se Malajsijce, co je v zemi nejlepší dělat, a jeho odpověď pravděpodobně bude „jíst“. Pokud hledáte kulinářské zážitky stejně živé a rozmanité jako lidé, kteří za nimi stojí, pak je hlavní město Kuala Lumpur tím pravým místem. Malajská kuchyně, která nabízí pokrmy jako rýži podávanou na banánovém listu, sladké a barevné cukrovinky kuih a nádherně glazované grilované vepřové maso charsiew, je úžasnou kombinací malajské, čínské a indické kuchyně a všech chutí mezi nimi.

Co však dělá Kuala Lumpur skutečně městem jídla, je obrovská rozmanitost jídel, která lze najít téměř v každém prostředí a v každou hodinu. Dá se říct, že jeden výlet do Kuala Lumpuru možná nestačí na to, abyste vyzkoušeli všechny gurmánské zastávky, které město nabízí, ale je nemožné odjet, aniž byste objevili nové oblíbené jídlo.

3. Bangkok, Thajsko

Bangkokská pouliční gastronomická scéna je světoznámá z dobrého důvodu. Stačí vyjít ven téměř v každém koutě města a během několika vteřin máte přístup k prodejcům, kteří prodávají hainanskou kuřecí rýži, nudlové polévky nebo pokrmy smažené ve woku a pojízdné vozíky se smaženým vepřovým masem, grilovanými špízy nebo čerstvě nakrájeným tropickým ovocem. V Bangoku samozřejmě najdete také nespočet kamenných restaurací, od malých stánků s kari až po obrovské, jasně osvětlené haly s mořskými plody.

4. Lucknow, Indie

V Bombaji, Dillí, Kalkatě a Bengalúru se to samozřejmě hemží luxusními restauracemi, ale jen málo měst má takovou kulinářskou duši jako Lucknow – rodiště kuchyně Awadhi. Těšit se můžete na různorodé šťavnaté kebaby, tenké chleby (rumali rotis) a pozornost věnovaná jemným směsím koření (celkem jich je odhadem sto šedesát). Mezi oblíbené místní pokrmy patří nihari (dušené maso) v nenáročném podniku Raheem’s, kakori kebab v Clarks Avadh a malai paan od Ram Asray – tenký plátek cukru a smetany zabalený do trojúhelníkového balíčku se suchým ovocem.

5. Lima, Peru

Lima si díky své rozmanité a kvalitní nabídce vydobyla pověst nejlepší kulinářské destinace v Latinské Americe. Pokud je spojení kulinářských stylů uměním, pak je Lima městem umělců, protože téměř každá peruánská specialita vznikla spojením. Například comida criollo, peruánské komfortní jídlo, které spojuje chutě všech kultur v historii země – africké, evropské, čínské, domorodé – do jednoho příjemného kulinářského stylu, který jako by dělala babička. A nenechte si ujít chifu, peruánsko-čínskou fúzi, která je v Limě základem pro rodinné nedělní obědy.

6. Palermo, Sicílie

Zapomeňte na elegantní stolování s ubrusem v ristorante ověnčeném hvězdami – v nejlepším italském městě pouličního jídla si na palermských trzích pochutnáte na vnitřnostech i na skvělém víně v plastových kalíšcích. Na tržišti Mercato del Ballarò se ve vzduchu vznášejí vůně sicilské, asijské a africké kuchyně, které se nezměnily od doby, kdy zde v 9. století obchodovali Arabové. Nevyhnutelnou chuť na sladké ukojíte granátovými jablky vyřezanými z marcipánu v Pasticceria Costa, křupavými cannoli plněnými ricottou v Cannoli & Co nebo minne di vergine, které pekly jeptišky v klášteře ze 14. století v I Segreti del Chiostro.

7. Lyon, Francie

Na půli cesty mezi Paříží a Provence, nedaleko impozantních Alp, se Lyon vynořuje na soutoku řek Rhôny a Saôny. Třetí největší město v zemi má více restaurací na obyvatele než kdekoli jinde a dostojí svému označení kulinářské hlavní město Francie. Město na břehu řeky je rájem gurmánů – od místních buconů, které nabízejí tradiční lyonskou kuchyni (považovanou za dělnickou), až po restaurace s michelinskou hvězdou, které se pyšní vysokou úrovní kuchyně. Samozřejmě celá Francie má co do jídla hodně co nabídnout, ale Lyon je skutečnou mekkou, kde můžete ochutnat to nejlepší, co místní kuchyně nabízí.

8. Porto, Portugalsko

Porto s hustými středověkými uličkami plnými cukráren, restaurací petisco (portugalské tapas) a historických domků s portským vínem, které se svažují k řece Douro, vypadá dobře – a chutná ještě lépe. Co se týče jídla, město šlape na paty Lisabonu a každý rok se blýská michelinskými hvězdami. Špičkoví šéfkuchaři jako Pedro Lemos, Ricardo Costa (The Yeatman) a Rui Paula (Casa de Chá da Boa Nova) hledají na farmách, vinicích a v Atlantském oceánu čerstvé suroviny a podávají je s kreativním vkusem a fenomenálními víny. A kromě jídla samozřejmě nezapomeňte ochutnat místní nápoje, které vám každý pokrm skvěle doplní a zpříjemní.

Myslíte, že za jídlem se nevyplatí cestovat? Omyl – tyhle destinace vás přesvědčí o opaku. Nemusíte jen obdivovat památky a přírodu, i místní lahůdky vám vytvoří neopakovatelné zážitky.

ZDROJ: https://www.lonelyplanet.com/articles/best-food-cities
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Dmitrij Makovejev: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/poulicni-jidlo-29407542/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *