Budapešť, ráj gurmánů

Hlavní město Maďarska, Budapešť, můžeme směle označit jako jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Ne náhodou je nazývána „Královnou na Dunaji“. Je to ale i město guláše, čardáše a termálních lázní.

Při návštěvě Budapešti byste neměli zapomenout na ochutnávku toho nejlepšího z maďarské gastronomie. Naprostou nutností je vyzkoušet „gulyásleves“, česky guláš. Ale pozor, objednáte-li si ho, dostanete gulášovou polévku. Jestli zatoužíte po pravém

maďarském guláši, požadujte „pörkölt“. Slavná maďarská rybí polévka (nejlepší je z oblasti Szegedu) se řekne maďarsky „halászlé“. U nás dobře známý segedín je „székelygulyás“ a populární čabajská klobása se řekne „csabaj Kolbász“. O skvělém dezertním vínu z oblasti Tokaje se říká, že je to Král vín a víno králů. Tak ho totiž nazval Král Slunce, Ludvík XIV i Petr Veliký. O tokajském vínu jedna pikantnost. Víte, že se tokajské víno vyrábí v menší míře i na Slovensku? Maďarsko se Slovenskem vedli dlouho spory o ochrannou známku na tento světoznámý druh vína. Loni spor vyřešil Brusel – slovenští vinaři mohou opět užívat u své produkce označení Tokaj.

Další maďarskou chloubou je bylinný likér „Unicum“, který má dokonce v Budapešti své muzeum.

Jste-li spíše na sladké, tak si rozhodně pochutnáte na „dobostorta“ po našem štrůdl. K tomu si můžete vychutnat místní lahodnou černou kávu.

Když zatoužíte v Budapešti po pravých kulinářských hodech, vydejte se do nejslavnější restaurace v Maďarsku a možná v celé východní Evropě, do Gundelu. Doposud je zde cítit aristokratické kouzlo konce 19. století, kdy byl Gundel otevřen a kdy byla Budapešť označována za „Paříž východu“. 

Klasická jídla jsou zde připravována podle stejných receptů jako za doby největší slávy.

Hned vedle můžete navštívit sesterský podnik, populární Bagolyvár, v překladu Soví hrad. Jídelní lístek je proti Gundelu stručnější, ale jídla jsou zato levnější. Majitelé tak dávají všem, turistům i domácím, možnost si vybrat. Večeře ve velkém stylu za zvuku cikánských houslí v Gundelu nebo útulnější a domáčtější alternativu v Bagolyváru. Tak na co ještě čekat. Přijeďte co nejdříve do Budapešti a ochutnávejte to nejlepší z Maďarské kuchyně. Věřte, nebudete litovat.

Napiš komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *