9 luxusních letních koktejlů z celého světa – užijte si cestování ve sklence

S touto kolekcí devíti letních koktejlů inspirovaných kultovními destinacemi a luxusními letovisky se můžete vydat na cestu po celém světě. Každý nápoj obsahuje kompletní recept, návod na přípravu, historické pozadí a zábavná fakta, která spojují každý doušek s místem jeho původu. Tyto koktejly přinášejí prvotřídní chuť a příběh přímo do vaší sklenice, ať už se povalujete u bazénu, nebo pořádáte večírek při západu slunce.

1. Waterloo Sunset – Santorini, Řecko

Ingredience:

30 ml ginu

30 ml červeného vermutu

15 ml saké

15 ml limetkové šťávy

15 ml zázvorového likéru

15 ml bezinkového likéru

Příprava: Všechny ingredience protřepejte s ledem a dvakrát přeceďte do vychlazené staromódní sklenice na čirý led. Ozdobte plátkem grapefruitu nebo jedlým květem.

Historie a zajímavosti: Koktejl Waterloo Sunset, pojmenovaný podle písně skupiny The Kinks z roku 1967, je ztělesněním elegance a živosti. Původně vznikl v newyorské společnosti Death & Co. a je květinovou a citrusovou variací na klasický ginový koktejl. Jeho odstíny odrážejí západ slunce ve Středomoří, takže je ideální pro večery s výhledem na Egejské moře.

2. Caipirinha – Brazílie

Ingredience:

60 ml cachaçy

1 limetka (nakrájená na klínky)

2 lžičky cukru

drcený led

Příprava: Ve sklenici rozmixujte klínky limetky s cukrem. Naplňte drceným ledem, přilijte cachaçu a jemně promíchejte. Ozdobte klínkem limetky.

Historie a zajímavost:Caipirinha je brazilský národní koktejl, jehož počátky sahají až do počátku 20. století. Původně vznikl jako lék proti španělské chřipce (původně obsahoval česnek a med), ale postupně se vyvinul v oslavu místní cachaçy a citrusů. Jeho název znamená v portugalštině „malá venkovská dívka“, což vzdává hold jeho venkovským kořenům.

3. Mai Tai – inspirováno polynéskou kulturou, USA

Ingredience:

30 ml vyzrálého jamajského rumu

30 ml martinického rumu agricole

15 ml pomerančového Curaçaa

15 ml orgeatového sirupu

30 ml čerstvé limetkové šťávy

7,5 ml jednoduchého sirupu

Příprava: Všechny ingredience protřepejte s ledem a přelijte přes drcený led do sklenice na tiki nebo highball. Ozdobte snítkou máty a klínkem ananasu.

Historie a zajímavosti: Trader Vic tvrdí, že Mai Tai vynalezl v roce 1944 a pojmenoval ho podle výkřiku tahitského hosta „Mai Tai – roa ae!“ („Z tohoto světa!“). Konkurent v oblasti tiki Donn Beach to však zpochybnil. Bez ohledu na to se Mai Tai stalo symbolem polynéské popkultury poloviny století, populární zejména na Havaji po druhé světové válce.

4. Blue Hawaii – Havaj, USA

Složení:

20 ml světlého rumu

20 ml vodky

15 ml Blue Curaçao

90 ml ananasového džusu

30 ml kyselé směsi (nebo čerstvý citron/limetka + jednoduchý sirup)

Příprava: Přísady protřepejte s ledem a přeceděte do hurikánové sklenice na led. Ozdobte třešní a plátkem ananasu.

Historie a zajímavosti: Blue Hawaii, kterou vymyslel legendární barman Harry Yee v roce 1957 v hotelu Hilton Hawaiian Village ve Waikiki, byla objednána společností Bols, aby zdůraznila Blue Curaçao. Yee se také zasloužil o průkopnictví koktejlových ozdob, jako jsou deštníky a orchideje.

5. Bellini – Benátky, Itálie

Ingredience: 

100 ml Prosecca

50 ml bílého broskvového pyré

Příprava: Do vychlazené sklenice na flétnu nalijte broskvové pyré a jemně dolijte Proseccem. Pomalu promíchejte, aby se spojilo.

Historie a zajímavosti: Bellini, které v roce 1948 vytvořil Giuseppe Cipriani v Harry’s Baru v Benátkách, bylo pojmenováno po renesančním malíři Giovannim Bellinim. Jeho světle růžový odstín připomínal tóny Belliniho uměleckých děl. Tento jednoduchý, ale elegantní nápoj je dnes po celém světě oblíbeným nápojem při pozdních snídaních a u bazénu.

6. Navy Grog – karibská/americká kultura Tiki

Ingredience:

30 ml zlatého rumu

30 ml tmavého jamajského rumu

30 ml bílého rumu

22 ml limetkové šťávy

22 ml grapefruitové šťávy

30 ml medového sirupu (med a teplá voda v poměru 1:1)

Příprava: Všechny ingredience protřepejte s ledem a přeceďte do velké sklenice naplněné drceným ledem. Ozdobte mátou a volitelnou tiki ozdobou.

Historie a zajímavosti: Termín „grog“ pochází z praxe britského námořnictva 18. století, kdy se rum ředil, aby se zabránilo opilosti. Donn Beach (Don the Beachcomber) ho ve 40. letech 20. století přepracoval pro svůj tiki bar a vytvořil silnější a ovocnější verzi, která se stala klasikou tiki.

7. Singapore Sling – Singapur

Ingredience:

30 ml ginu

15 ml Cherry Heering

7,5 ml bénédictinu

15 ml limetkové šťávy

120 ml ananasové šťávy

Sodová voda na vrchol

Příprava: Všechny ingredience (kromě sody) protřepejte s ledem. Přelijte do vysoké sklenice, dolijte sodovou vodou a ozdobte třešní a ananasovým klínkem.

Historie a zajímavosti: Singapore Sling byl původně vytvořen kolem roku 1915 barmanem Ngiamem Tong Boonem v hotelu Raffles a byl zamýšlen jako společensky přijatelný nápoj pro ženy. V průběhu desetiletí se stal ikonickým, i když často znovuobjeveným koktejlem symbolizujícím eleganci koloniální éry.

8. Melounová margarita – USA

Ingredience:

60 ml tequily

90 ml čerstvé šťávy z vodního melounu

30 ml limetkové šťávy

15 ml jednoduchého sirupu (volitelně)

led

Příprava: Všechny ingredience protřepejte s ledem a přelijte přes led ve sklenici s ledem. Pro mraženou verzi smíchejte s ledem a podávejte.

Historie a zajímavosti: Tato variace na klasickou margaritu si získala popularitu díky sociálním médiím a podpoře celebrit. V roce 2023 na ni upozornila Reese Witherspoon jako na svůj letní nápoj, čímž zvýšila její slávu. Je hydratační, barevný a snadno se připravuje v dávkách.

9. Raspberry Honey Deuce – USA

Ingredience:

60 ml vodky, ginu nebo tequily.

120 ml limonády

6-8 čerstvých malin

led

Příprava: Rozmixujte maliny v šejkru. Přidejte lihovinu a limonádu, protřepejte s ledem a přeceďte přes čerstvý led. Ozdobte malinami.

Historie a zajímavosti: Tato malinová varianta, inspirovaná slavným Honey Deuce z tenisového turnaje US Open, vzala útokem letní sezónu 2025. Je jednoduchá, přizpůsobivá a vizuálně výrazná – ideální pro denní zábavu nebo podpisové koktejly.

Závěrečné tipy pro koktejly luxusní úrovně

  1. Pro optimální chuť používejte čerstvé šťávy a zralé ovoce.
  2. Skleněné nádobí předem vychlaďte, abyste udrželi teplotu.
  3. Nešetřete na ozdobách – na prezentaci záleží.

Ať už sníte o benátském brunchi, tropické noci s tiki nebo brazilském útěku na pláž, tyto koktejly nabízejí prvotřídní vstupenku ve sklenici. Připijte si na globální chuť a nezapomenutelné letní okamžiky.

ZDROJ:https://www.forbes.com/sites/paulaconway/2023/07/24/10-simple-savvy-summer-vacation-inspired-cocktails-from-luxury-hotels-and-resorts-around-the-world/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Amar Preciado: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/pulzujici-koktejl-s-rozmarynovou-oblohou-na-baru-29894318/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *