10 evropských specialit, které si zamiloval celý svět – a vás nadchnou také!

Evropská kuchyně patří bezpochyby k těm nejrozmanitějším – každá země má své specifické pokrmy, a tak na relativně malém prostoru můžete ochutnat velmi různorodé suroviny, koření a pokrmy.

Všude, od skandinávských zemí až po Británii, Španělsko a Řecko, se také stále častěji objevují experimentální kulinářské scény, které přináší do národních kuchyní světovou inspiraci a posouvají místní kulinářské zážitky na novou úroveň.

Ať už se jedná o guláš, sendvič nebo dezert, každá země má své vlastní ikonické pokrmy a nesčetné variace na ně, které jsou pro gurmánské cestovatele úžasnou odměnou. V nabídce najdete desítky ikonických regionálních pokrmů, které zaručeně potěší vaše smysly. Které typické pokrmy by neměly uniknout vaší pozornosti?

1) Boeuf Bourguignon, Francie

Rozpadající se hovězí maso, pomalu vařené v burgundském víně spolu s čerstvou zeleninou a slaninou… je jen málo jídel, která připomínají malá bistra ve Francii více než právě boeuf Bourguignon.

Podává se s plátky křupavé bagety a velkou sklenkou červeného a představuje rustikální francouzské jídlo v té nejlepší podobě, s neuvěřitelnými surovinami zpracovanými s péčí a respektem.

2) Fish ‚n‘ Chips, Anglie

Je chybou si myslet, že Fish ‚n‘ Chips je stejné jídlo po celé Anglii. Ve skutečnosti existuje řada variant, které se liší v použitém druhu ryby, ale i finálním dochucení. Nejoblíbenější variantou je treska obecná, na druhém místě je chuťově výraznější treska jednoskvrnná a na třetím místě losos obecný, rejnok obecný, treska tmavá a další ryby.

Zásadní roli ve výsledné chuti však hraje také použitý tuk na smažení. Zatímco po nějakou dobu byly v módě rostlinné oleje, nejlepší „chippies“ se nyní vrátily k tradičnějšímu hovězímu tuku (vyškvařený z hovězí pečeně), které opět dodává pokrmu nezaměnitelnou chuť. Jako příloha se často podává kašovitý hrášek nebo kari omáčka a jako koření sůl a sladový ocet. A nejlépe samozřejmě chutná, když je pokrm zabalený v papíru a vychutnáte si ho pěkně s výhledem na moře.

3) Souvlaki, Řecko

Samotné slovo pochází ze slova souvla, tedy špíz, a označuje jakékoli maso nebo rybu nakrájené na kostky, napíchnuté na bambusové špejle a grilované na otevřeném ohni.

Mohou se jíst rukama ze špejle s obyčejným kouskem chleba nebo zabalené do měkkého pita chleba s rajčaty, cibulí a tzatziki. Nejtradičnějším druhem masa je vepřové, ale lze se setkat i s kuřecím, jehněčím, a dokonce i s mletým hovězím.

4) Paella, Španělsko

Paella pochází z Valencie a je typickým španělským pokrmem. Název je odvozen od široké mělké pánve, ve které se vaří na otevřeném ohni, a pokrm se typicky skládá z krátkozrnné rýže, vývaru, vína, zeleniny a bylinek včetně šafránu, který dodává rýži sytě žlutou barvu.

Tradičně se podává s kuřecím nebo králičím masem, paella de marisco je verze s mořskými plody, zatímco strávníci, kteří se nemohou rozhodnout a chtějí to nejlepší z obou světů, si mohou vybrat paellu mixta (smíšenou paellu).

5) Yorkshire Pudding, Anglie

Dalším příkladem toho, že angličtina je možná nejrozšířenějším, ale zároveň nejzmatenějším jazykem na světě, je, že yorkshirský pudink není (překvapivě) dezert. Jsou spíše slanou přílohou ke klasickému britskému nedělnímu obědu, kterým je hovězí pečeně vařená s kostí a zeleninou.

Yorkshirské pudinky se vyrábějí z těsta z rozšlehané mouky, vajec a mléka, pečou se v horké troubě, aby vykynuly a byly nadýchané, a jsou ideální přílohou pro omáčku, která se k jídlu podává.

6) Arancini, Itálie

Arancini jsou druh rýžových kuliček obalených ve strouhance a smažených, často plněných chutnými náplněmi od jemné mozzarelly po bohaté hovězí ragú. Pocházejí ze Sicílie, ale dnes se vyskytují po celé Itálii, a ty nejlepší a originální lze stále najít u pouličních prodejců v Palermu, hlavním městě Sicílie, které je také proslulé svou úžasnou architekturou. V některých kavárnách může mít toto oblíbené sicilské jídlo kuželovitý tvar, což je připomínka Etny, aktivní sopky, která se tyčí nad východním pobřežím Sicílie.

7) Tapas a pintxos, Španělsko

Španělsko je známé svými tapas, což jsou malé talířky teplých nebo studených jídel podávané v mnoha španělských barech, kavárnách a restauracích. Původně se jednalo o předkrm nebo svačinu podávanou s alkoholem, nyní je novou tradicí připravovat jídlo kombinací několika různých pokrmů tapas dohromady.

Oblíbené jsou například patatas bravas (brambory v horké rajčatové omáčce), albondigas (uzené masové kuličky), boquerones (nakládané ančovičky) a pimientos de Padrón (smažené a solené zelené papriky). Blízkým příbuzným tapas jsou pintxos, malé občerstvení s kouskem chleba v základu, které se pro snadnější konzumaci napichuje na párátko.

8) Poffertjes, Nizozemsko

Poffertjes, které vznikly v době, kdy katoličtí kněží experimentovali s chutnější verzí chleba pro přijímání, jsou dnes v Nizozemsku sladkostí číslo jedna. Jedná se o malou pochoutku z těsta podobného palačinkám, které se smaží nebo vaří ve speciálních přístrojích na poffertjes, ne nepodobných těm, které se používají k přípravě vaflí. Výsledná produkt se typicky posype moučkovým cukrem, polije máslem, sirupem nebo holandským likérem advocaat, zatímco slané verze se podávají se sýrem gouda.

9) Pastel de Nata, Portugalsko

Pastel de nata, známý také jako pastel de Belém, je sladký pudinkový koláč, který má také náboženský původ. Předpokládá se, že je poprvé vytvořili mniši v době, kdy se bílky používaly na škrobení oděvů a pro žloutky bylo třeba najít využití, aby nepřišly nazmar.

10) Köttbullar, Švédsko

Masové koule, které se ve Švédsku známé z celosvětového prodeje IKEA nábytku, jsou v zemi legendárním pokrmem. Recept, který se poprvé objevil v kuchařce legendárního kuchaře Cajsa Warga z roku 1755, obsahuje směs mletého hovězího a vepřového masa, strouhanky, vajec a koření. Oblíbené skandinávské jídlo se pak smaží na pánvi a podává s bílou smetanovou omáčkou.

Tak už máte vybranou svou evropskou gastronomickou pochoutku? Žádný český pokrm se na seznam nedostal, to ale neznamená, že česká kuchyně je o něco horší.  Zkuste ale na chvíli zapomenout na tradiční a známé chutě a nebojte se vyzkoušet něco nového – garantujeme vám, že nebude zklamáni.

ZDROJ: https://www.celebritycruises.com/blog/european-food
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Rachel Claire: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-talir-salat-restaurace-5491039/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *