Cestovat se dá různými způsoby – a to, aniž byste vytáhli paty z domu. A vůbec to nejlepší cestování je prostřednictvím jídla – nyní v létě třeba díky světově proslulým salátům, které vám rozhodně zachutnají a osvěží vás i během horkých letních dní.
Salát Caprese
Co v něm je? Nakrájená mozzarella. Nakrájená rajčata. Sladká bazalka. Olivový olej. Sůl. To je vše. Jednodušší to už být nemůže – a italská kuchyně je přesně taková. Zakládá si na kvalitních surovinách, které ale společně tvoří jedinečný celek.
Odkud se vzal? Salát pochází z italského ostrova Capri, kde vznikl v 50. letech 20. století. Tradičně se podává jako antipasti, tedy jako předkrm, a je známý také pod názvem Insalata Tricolore, protože jsou na ní vyobrazeny tři barvy italské vlajky.
Pro dosažení co nejšťavnatější chuti rajčata neuchovávejte v chladničce, protože pak jsou vodnatá. Aby se chuť rajčat zvýraznila, nakrájejte je na plátky a před 30minutovým odstavením je posypte solí.
Salát Niçoise
Rajčata, vejce natvrdo, olivy Niçoise, ančovičky, okurky a olivový olej. Mnoho lidí se rozhodlo přidat také tuňáka. Je to opět velmi snadný salát, který nezabere na přípravu více než pár minut. Kombinace vajíček a tuňáka navíc salátu dodává pořádnou porci bílkovin, které vás zasytí.
Odkud pochází? Tento salát je oblíbený od počátku 20. století a pochází z francouzského města Nice. V Nice si ho dodnes chrání – bývalý starosta Nice Jacques Médecin řekl, že ho k napsání niceské kuchařky inspirovalo zděšení nad „zbytky cizích jídel, které se podávaly pod názvem salade Niçoise“.
Salát Cobb
Sekaná zelenina, rajčata, křupavá slanina, grilovaná nebo pečená kuřecí prsa, vejce natvrdo, avokádo, pažitka, sýr Roquefort a zálivka z červeného vína. Už je těch ingrediencí přeci jen trochu víc – ale o to lépe bude chutnat.
Odkud pochází? Sporné. Podle jedné verze je pojmenován po Robertu Howardu Cobbovi, majiteli restaurace The Brown Derby v Hollywoodu, kde ho v roce 1937 vynalezl buď on, nebo jeho šéfkuchař. Další teorie se týká stejné restaurace a stejného jmenovce, ale jiného šéfkuchaře – v roce 1929. Každopádně jde o lahodnou kombinaci vybraných surovin, které spolu dohromady tvoří dokonalý pokrm.
Waldorfský salát
Najdete v něm celer, jablka, vlašské ořechy, hroznové víno, hlávkový salát a majonéza. Je to poněkud specifická kombinace slaného a sladkého, který ale dohromady vytváří chuťový zážitek na úrovni michelinské restaurace.
Odkud pochází? Svůj původ má v hotelu Waldorf-Astoria v New Yorku, kde byl vytvořen pro charitativní ples na podporu dětské nemocnice svaté Marie v březnu 1896. Tuto verzi pravděpodobně připravil maître d’hôtel Oscar Tschirky a obsahovala pouze celer, jablka a majonézu. V roce 1928 byly do oficiálního receptu zahrnuty ořechy.
Salát Caesar
Tento salát zná asi většina z nás… Římský salát, krutony, citronová šťáva, olivový olej, worcestrová omáčka, ančovičky, česnek, dijonská hořčice, parmazán a černý pepř. Recepty se trochu liší, ale ančovičky jsou něco, co by v zálivce rozhodně nemělo chybět. Někdy se také přidává kuřecí maso pro více bílkovin a zasycení.
Odkud pochází? Vymyslel ho Caesar Cardini, italský přistěhovalec, který pracoval v Mexiku i v USA. Jeho dcera tvrdí, že salát vymyslel během oslav 4. července v roce 1924 ve své stejnojmenné restauraci.
Larb Salad
Co v něm najdete? Mleté maso, chilli, limetka, cibule a bylinky. Někdy hlávkový salát.
Odkud pochází? Oficiální historie neexistuje, ale je pravděpodobné, že pochází z Laosu, kde je často označován za národní jídlo (velmi oblíbený je také v Thajsku). Listy hlávkového salátu se často používají k zabalení salátu k jídlu. Je to salát s trochu jinými chutěmi, ale pokud milujete asijské jídlo, rozhodně vás zaujme.
Tabbouleh
Co v něm je? Nasekaná petržel, rajčata, máta, cibule, namočený bulgar, olivový olej, citronová šťáva, sůl a pepř.
Odkud pochází? V horách Libanonu a Sýrie, kde byl ve středověku významnou součástí jídelníčku domorodců – i když se mu zpočátku vysmívali, že neobsahuje maso. Oblasti jako Turecko a Arménie mají své vlastní varianty receptu.
Olivier Salad
Co v něm je? Na kostičky nakrájené vařené brambory, mrkev, koprové okurky, hrášek, vejce, celer, cibule, na kostičky nakrájené vařené kuřecí maso (nebo salám), kyselá jablka, sůl, pepř, hořčice a majonéza.
Odkud pochází? Olivierův salát, známý také jako ruský salát, se těší oblibě v postsovětských zemích a byl vynalezen v Moskvě v 60. letech 19. století šéfkuchařem Ermitáže – jedné z nejslavnějších restaurací ve městě, kde se stal charakteristickým pokrmem.
Cestovat tedy můžete snadno i od svého jídelního stolu. Ochutnejte všechny chutě světa a užijte si každý den jiný salát, který vám dodá živiny a na léto nenajdete lehčí pokrm.
ZDROJ: https://erudus.com/editorial/the-food-agenda/worlds-most-famous-salads
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: julie aagaard: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2097090/
Napiš komentář