Fakta o pivu, která (možná) nevíte!

Pivo! Češi si bez něj nedokáží představit slavnostnější i ty méně slavnostní chvíle. Dávají si ho k jídlu a popíjí ho i při posezení s přáteli. Pití piva má v Čechách zkrátka vybudovanou kulturu. Jste si však jistí, že o něm víte všechno? A nešíříte kolem sebe náhodou nějaké pivní mýty? 

Poprvé se objevilo u starověkých Sumerů v Mezopotámii, a to už 6 000 let před naším letopočtem. Postupně se rozšířilo do celého světa a dnes je nejrozšířenějším alkoholickým nápojem na světě a třetím nevíce pitým nápojem, před ním je už jen čaj a voda.

Ve starověkém Egyptě bylo dokonce platidlem, při stavbě pyramid ho starověcí Egypťané dávali pracovníkům. Denně si přišli až na 4 litry zlatavého moku. Inspirovali se u nich nejspíš i amsterodamští radní, kteří platí za úklid ulic plechovkami piva.

Pivo je pánskou záležitostí

To není tak úplně pravda, první pivní recepty pocházejí z 19. století před naším letopočtem a mají podobu hymny pro bohyni piva. Ano pivo bylo na počátku totiž ryze ženskou záležitostí. Ženy pivo vařily a také pily. Bohyň piva byla celá řada, ale tou nejznámější je egyptská – Tenenet. S muži se pivo spojuje až od 18. století našeho letopočtu. Nicméně se dnes začíná mezi sládky opět objevovat řada žen.

Pivo je lék

Do jisté míry ano, ale berte to spíše s nadsázkou.  Je sice prokázáno, že pravidelné pití piva zamezuje vzniku ledvinových kamenů o 40 % a lékaři někdy doporučují plzeňské pivo pro zlepšení trávení u problémů se žlučníkem. Je však potřeba pít alespoň půl litru denně. Pivo obecně obsahuje velké množství antioxidantů a tím pádem zlepšuje pleť a pomáhá imunitnímu systému. Nicméně obsahuje i alkohol.

Z piva se tloustne

Z piva se netloustne, dokonce je méně kalorické než mléko a většina alkoholických nápojů. Pivo neobsahuje tuky, uhlohydráty a cukry. Problémy s váhou tedy nezpůsobuje pivo, ale smažené a tučné jídlo, které se pivem často zapíjí. Jenomže dobré jídlo k pivu zkrátka patří! Nebo si dokážete představit letní grilovačku bez piva?

Nealkoholická piva neobsahují alkohol

Nealkoholické pivo běžně obsahuje až 0,5 %. Pokud tedy opravdu nechcete pít ani kapku alkoholu, hledejte pivo s nulovým obsahem alkoholu.

Pivo obsahuje hodně cukru

Cukr v pivu je, ale je ho hodně málo. Slad sice obsahuje maltózu, ale tu spotřebují kvasinky při výrobě alkoholu a oxidu uhličitého.

Čím studenější pivo, tím lepší

Každé pivo potřebuje správnou teplotu podávání. Obdobně tomu je i u vína, každé se podává při jiné teplotě. Správná teplota nechá vyniknout chuť a osvěží. Přechlazené pivo potlačí chuť piva, ale zároveň nesmí být ani teplé. 

Pivo tedy podávejte ve vychlazené sklenici, abyste zabránili ohřevu. Ideální teplotou pro pivo je 7 až 10 ° C, ale vždy je lepší se informovat u výrobce. 

V létě pivo podávejte vychlazené na spodní hranici doporučených hodnot. Z příliš teplého piva nebudete mít požitek a navíc vám ho hodně uteče, protože bude pěnit. To možná znáte ze zahradních party, kam si lidé často půjčují přenosnou pípu. Sud s pivem není dost vychlazený, a to potom pění. Pokud se chystáte na podobnou akci, proberte s dodavatelem možnosti chlazení sudu i celého výčepního zařízení.

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 komentářů